Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

A Munka törvénykönyve miatt is demonstrációk lesznek

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ) szerint egyértelműen a munkáltatóknak kedvez, s a munkavállalók kiszolgáltatottságát növeli a Munka törvénykönyvét is módosító törvénycsomag-javaslat, ezért a szakszervezetek határozottan elutasítják azt és demonstrációkat terveznek. Borsik János, az ASZSZ elnöke bejelentette, hogy a szakszervezetek folytatják a tiltakozásokat: június 16-ra közlekedést lassító autós demonstrációt terveznek, néhány vidéki városban tüntetések lesznek, június végén pedig szakmai, szakszervezeti sztráj lehet a korkedvezményes és korengedményes nyugdíjak védelmében.


Kifogásolta, hogy a kormány a tervezett módosítási javaslatokról nem konzultáltak a szociális partnerekkel, sőt a javaslat benyújtása előtt egy héttel a kormány "likvidálta" az Országos Érdekegyeztető Tanácsot (OÉT). Az utóbbi lépést azért is megdöbbentőnek tartják, mert egy nappal korábban Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter még elismerően nyilatkozott a tripartit érdekegyeztető fórumról.

A szakszervezeti vezető szerint a kormány azzal, hogy "lehetővé teszi az ingyenmunkát, bevezeti a 44 órás munkahetet, növeli a munkáltató jogkörét a szabadságok kiadásában, hat hónapra növeli a most legfeljebb egy hónapos próbaidőt, a munkaerő-kölcsönzés ideiglenes időtartama pedig akár 5 év is lehet, legalizálni akarja a foglalkoztatásban elkövetett törvénysértéseket".

A próbaidő most 30 nap, és megállapodás alapján 60 nap is lehet, a módosítás nyomán azonban 6 hónapra is nőhetne, ha a kollektív szerződés úgy rendelkezik. Bár a szerződést mindkét fél következmények nélkül felmondhatja, ezzel a szakszervezeti vezető szerint vissza lehet élni.

A 44 órás munkahetet eredetileg a 2009. április 1. és 2011. december 31. közötti időszakra engedélyezték. A munkáltatók arra az esetre, ha a gazdasági válság miatt visszaesik a megrendelés, 36 órás munkahetet rendelhettek el, amit később ledolgoztathattak. Az időbeli határ megszűnésével a 36 órás munkahetet a munkáltatók 44 órással tudják kiváltani, de csak 40 órás munkabér jár érte - mondta Borsik János.

Az éves fizetett szabadságot most legfeljebb két részletben lehet kiadni, s egynegyede felett a munkavállaló rendelkezik. A módosítás elfogadásával azonban a munkáltató kivételes gazdasági érdekre hivatkozva 10 munkanap egybefüggő kiadásán túl a többit akár naponként is kiadhatná. A kéthetes kiadást is úgy fogalmazza meg a javaslat, hogy "a felek eltérő megállapodásának hiányában", ami azzal a veszéllyel jár, hogy a munkavállalót rá tudják venni arra, hogy még ezt se igényelje - vélekedett.

A szakszervezeti vezető úgy látja: azzal, hogy a törvényjavaslat előírja, hogy a munkavállalónak a túlmunkáért pótlék helyett szabadidő is járhat, bevezetik az ingyenmunkát. Hangsúlyozta: a legtöbben nem a szabadnapért, hanem a plusz fizetségért vállalnak túlmunkát. Az, ha a túlmunkáért pihenőidő jár majd, fizetéscsökkentést jelent, amire a rendszerváltás óta másodszor kerülne sor. Az első fizetéscsökkentést a 16 százalékos szja kulcs bevezetése idézte elő az ASZSZ elnöke szerint.

A munkaerő-kölcsönzés "ideiglenes" időtartama legfeljebb öt évig tarthat a javaslat szerint, ami az ASZSZ szerint teljesen indokolatlan, és kiszolgáltatottságot eredményez. Az ASZSZ szeretné elérni, hogy a kikölcsönzött munkavállalók a többiekkel azonos pozícióba kerüljenek - mondta Borsik János.

Hozzátette: a helyzetet súlyosbítja, hogy az OÉT megszüntetése miatt nem lehet megbeszélni a kormánnyal a módosításokat. A 23 éve működő OÉT a szakszervezeti vezető szerint a munkabéke letéteményese volt. A több egyeztető fórum helyett létrehozandó Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsról úgy vélekedett, hogy létszáma eleve biztosítani fogja annak működésképtelenségét. "Valószínűleg az is volt a kormány szándéka, hogy működésképtelen szervezetet hozzanak létre" - jelentette ki.

Az, hogy a tripartit egyeztetést semmibe veszi a kormány, példa nélküli Európában; ezzel kikerül az utcára az érdekegyeztetés, konfliktusok, sztrájkok következnek majd - figyelmeztetett Borsik János.

Olvasóink írták

54 hozzászólás
 • 54. gjozsi88 2011. június 09. 16:57
  „pancser!
  Attól, hogy a most megtermelt GDP bérjövedelméből gyakorlatilag eltünik az a többlet amit a túlóraként a bérpótlék jelentett, ezt a csökkenő bérjövedelmet a mostaninál több ember közt osztják meg, az csupán arra lesz jó, hogy elmondhatja imádott kormányod, hogy mennyivel nőtt a foglalkoztatottak száma!
  De ettől még az is rosszabbul fog éni, aki eddig megélt a jövedelméből!
  Arról nem beszélve, hogy ezzel csak azt érjük el, hogy az élelmiszert veszi meg mindenki, mert többre nem futja, amitől azok a cégek, akik belső piacra termeltek tartós fogyasztási cikket, kevesebbet kell, hogy gyártsanak, ami kapacitás csökkentést jelent!
  Miközben a kereskedelmi különadókat a kereskedőláncnak be kell fizetnie, ezt a gyorsan pörgő élelmiszerekre terheli, mert nem mondhatja, hogy majd ha eladom akkor befizetem, mert ez nem ÁFA, ettől drágul az élelmiszer, amitől még kevesebbet ér a reálbér és még több vásárlóerőt vesz el a tartós fogyasztási cikkektől!
  Többek közt ezért van az, hogy minden várakozás ellenére csökken a belső fogyasztás.....persze idióta kormányunk bizik a csodába, mert azt mondja, hogy többlet forrás maradt a lakosságnál az egy kulcsos adóval!
  Igen.....a baj, amit mindig mondtunk, hogy azoknál a magas jövedelmüeknél, akik eddig is mindent megvehettek, igy a most keletkező többletből importot vesznek, vagy megtakarítanak!
  Fél év alatt az egy kulcsos adónak már lenne belsőfogyasztást élénkítő hatása.....ha tényleg erre alkalmas lenne!
  Mint a KSH bizonyítja, nem az!!!!”
 • 53. öszödiböszme 2011. június 09. 13:30
  „52. Részben igaz. Viszont a tapasztalatom nem mindig tükrözi amit leírtál. Ami viszont irritál a kormány részéről való belesz@rás a munkavállalói jogok terén.”
 • 52. pancser 2011. június 09. 11:04
  „51! Tele vagy vagy nem, hogy egy munkavállaló mit engedhet meg magának az attól függ. Ha értékesnek, fontosnak tartanak, nyilván többet, ha sok lehetséges helyettesítőd van akkor kevesebbet, munkaadó ódzkodik a problémás alkalmazottól stb. Ha törvény megkönnyíti az elbocsátást, egyáltalán nem biztos, hogy kevésbé találunk munkát, mert kevesebb a kockázat a munkaadó szempontjából és rugalmasabb a munkaerő mozgás a gazdaság egészében. Ez jó a gazdaság egészének. A munkavállaló szempontjából kedvezőtlen, hogy esetleg többször kell munkahelyet változtatni, viszont előny, hogy könnyebben nyer felvételt egy másik munkahelyre.”
 • 51. öszödiböszme 2011. június 09. 10:25
  „50. pancser 2011.06.08. 23:36
  Igen utálom a kormányt. A kérdésem a következő. Ez a cselédtörvény kinek jó? Tele van a púpom avval a prédikációddal, hogy nekünk mint munkavállalónak kell alkalmazkodni. Nem barátom, vica versa alapon kéne működnie ennek a dolognak is. A te mentalitásodra mondtam 18. sz-beli. Tiszta opportunista!”
 • 50. pancser 2011. június 08. 23:36
  „49! <moderálva> Ahogy Győrt járom nem látok 18-ik századi angliai munkakörülményeket. Több Dickens regényt olvastam, ezért mondom, hogy még 19.század elejit sem. Az ember gondolkodjon mielőtt a gyűlölettől elvakítva össze-vissza beszél.”
 • 49. öszödiböszme 2011. június 08. 22:51
  „48. pancser 2011.06.08. 22:13
  Szerencsétlen! Tudom ki volt a Vaslady. Én csak a munkakörülmények miatt írtam a 18.sz Angliát.<moderálva>”
 • 48. pancser 2011. június 08. 22:13
  „46! Te kevered a századokat, Teacher Margit nem a 18.-ik században élt, hanem a 20-ik század végén tette rendbe Nagy Britanniát. Azt meg tudnod kéne ha egyáltalán dolgoztál valahol életedben, hogy aki elszegődik annak el kell végeznie a feladatokat amivel megbízták. Még mindig vannak egyesek akik úgy gondolják szívességet tesznek a munkaadójuknak, ha dolgoznak. Egy biztos ilyen tapasztalás esetén úgy repül az ipse mint a szél.”
 • 47. vakapád 2011. június 08. 20:43
  „Hol voltak a szakszervezetek,amikor bevezették a négy hónapos munkaidőkeretet?Úgy szivatják a melósokat,ahogy akarják.Szombat,vasárnap egyfolytában,cserébe szabadnapért.Aki nem hiszi,menjen dolgozni a soproni Sweedwoodba”
 • 46. öszödiböszme 2011. június 08. 19:34
  „42. pancser 2011.06.08. 17:06
  pancser te összekevered a 21. századot, 18.századi Angliával. <moderálva>”
 • 45. Lone_wolf.. 2011. június 08. 19:17
  „Pancser tényleg azt szeretné ha mindenki ingyen dolgozna:)) Nem tudom sikerül e felfogni de csak az követelőzhet aki ad, aki elvesz az jobb ha kussol .”
 • 44. pancser 2011. június 08. 18:30
  „Janika mormogjál magadnak Csornán, miattad én sem mennék oda a pénzemmel.”
 • 43. janika 2011. június 08. 17:29
  „Hát igen a "pancser" szeme előtt lebeg a rabszolgatartó társadalom eszméje. Ott lehet beszélni a parancsról az utasításról, megkövetelésről stb. Viszont a valódi demokrácia, jogállam ismérve a munkafolyamatban a megbízás, megrendelés, felkérés stb.
  A pancsereknek előbb ki kell halni, hogy az utóbbi teljesüljön.”
 • 42. pancser 2011. június 08. 17:06
  „Semmilyen kormányellenes összefogás nem lesz. Ha lenne is mi lenne? Ahhoz, hogy befektetők bátran jöjjenek a feltételeket kell számukra megteremteni. M. Teacher angol miniszterelnököt gyűlölték azért is mert megkönnyítette az alkalmazottak kirúgását. Viszont néhány év alatt jelentősen csökkent a munkanélküliség pedig bányákat zártak be, üzemeket szüntettek meg. Az történt ugyanis, hogy a munkaadók sokkal bátrabban vették fel az embereket és végül összességében nőtt az álláshelyek száma. "sorok között" -nek: Ifjú harcosként én is úgy gondoltam egy főnök csak r......k lehet. Később az ember rájön ez nem így van, sőt a szigorú tárgyilagos főnököt a többség szereti. Akinek nem tetszik, hogy utasításokat kap elmegy magánzónak. Bajban csak akkor lesz ha embert vesz fel aki úgy viszonyul őhozzá , ahogy ő tette anno!”
 • 41. öszödiböszme 2011. június 08. 15:26
  „Lassan kezdek örülni, hogy ezek a mocskok kerültek hatalomra. Lesz valami összefogás. Engem soha nem érdekelt valaki jobb vagy baloldali. Csak az hogy jót akarjon a városomnak, országomnak. Először avval kezdték megosztották az országot, ki akarták sajátítani a kokárdát. Úgy néz ki a mocskok a saját maguk által kiásott gödörbe esnek bele. Talán lesz itt összefogás, de ellenük. aztán jöhet a törpeviktátor az üres frázis puffogtatásával. Így nemzeti, úgy nemzeti.”
 • 40. db 2011. június 08. 13:03
  „Csatlakozzatok! Lehetőség a tiltakozásra Győrben:
  http://www.brdsz.hu/html/main/2011/dudalj_velunk.pdf”
 • 39. sorok_közt 2011. június 08. 12:57
  „pancsernek szántam”
 • 38. Bo9903 2011. június 08. 12:56
  „Nekem is felfordul a gyomrom órsósviktóórkától és népes bagázsától, meg attól, hogy mindent nemzetire keresztelt át, ami nem kevés pénzbe került annak a kevés adófizető magyarnak, ugye viktor? Szembe tudnálak köpni....”
 • 37. sorok_közt 2011. június 08. 12:56
  „Munkaadó vagy. Senki nem vitatja, hogy a munkaadóknak kedvez a kormány minden döntésével a m u n k a v á l l a l ó k kárára! Ezek után nem csodálkozom hogy elvakult vagy mellettük.”
 • 36. öszödiböszme 2011. június 08. 11:11
  „Igaza van FeFe-nek! Csak pontosan.
  Másrészt pedig attól van hányingerem többek között, amikor minden elé odabiggyeszti a törpeviktátor a nemzeti szót. Szerinte ettől jobb lesz, az a gusztustalanság amit csinálnak?”
 • 35. Fefe72 2011. június 08. 10:59
  „drKotász. Ezeket a cikkeket én is olvastam. Csak azt felejtetted el beleírni, holy a lengyeleknél,és a szlovákoknál is a törvénymódosítás csak az újonan felszerelő állományra vonatkozik. Akik már a rendszerben vannak azokat nem baszogatják. Nincs visszanenőleges lenyúlás mint nálunk. A rendvédelmisek ezért háborognak. Aki az új szerint akar rendvédelmis lenni, hát legyen. Te sem örülnél, ha viszamenőlegesen elvennék a fizetésed bizonyos százalékát.”
54 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ennél többet ne hozzon!

A közeledő nyári szabadságok, illetve a turistaforgalmi főszezonra tekintettel egyre többen fognak… Tovább olvasom