Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

A munka becsülete

Még nincs 50 éve, amikor a falvakban, a mezőgazdaságban szinte minden munkaterületen az emberek és az igavonó állatok végezték a kemény fizikai munkát. Ez sokszor 12–16 óra volt. A lazítás, a pihenés a téli időszakra esett. Vasárnap vagy ünnepnap volt csak kikapcsolódás. A szabad szombat akkor még nem létezett.

Az iparban ezt a ’60-as években vezették be, együtt a 40 órás munkahéttel. A családi magán kis- és nagygazdaságok összevonása, bekényszerítése a téeszbe 1959-ben történt meg. A nagy gépesítés fokozatosan szorította ki a tömegeket a mezőgazdaságból az iparba. Ekkor egy idős ember kijelentette: „Aki egyszer felül a traktorra, abból munkásember többé már nem lesz, mert az nem akar soha nehéz fizikai munkát végezni. Ezzel megszqnik a munkás és a munka becsülete.” Magára gondolt, aki egész életében nehéz fizikai munkát végzett.
Emlékszem, gyermekkoromban, mikor fiatalokat, szinte gyerekeket vontak be a családi gazdálkodásba, az volt az elismert legény, aki jól bírta a munkát. A fiatalok szinte versenyeztek, hogy ki tudja előbb kivenni apja kezéből a kaszát, a kapát, vagy válláról levenni a 70–80 kilós búzászsákot. Az elmúlt rendszerben a jelszavak, dalok, a propaganda a munkásról, a munkáról szóltak. A szóbeszéd viszont úgy tartotta, hogy a munkás csak „melós”, „proli”. Ma is így van. Vissza kell szerezni a munka és a munkás becsületét – hallottuk a politikusok választási kampányában. Ma dolgoztatni kell és nem dolgozni, ezt is halljuk és látjuk.
A szülők általában régen és ma is jobb jövőt akarnak gyermekeiknek. Tanulj a sikeres jövőd érdekében, hogy ne kelljen gürizni, mint a szüleidnek, tartották, tartják ma is. A nagy lehetőséggel sokan éltek a múltban, a nagy munkalehetőségek és az iparosítás idején is. Ma is a lét, a siker titka a tanulás. A lehetőségek viszont korlátozottak. A munkahelyeket ma már szinte mindenütt pályázattal lehet megközelíteni, elérni. Szinte az egész egy szerencsejáték. Sajnos egyre többet hallunk a sok nyelvet beszélő diplomás álláskeresőkről és a jelentős számú diplomás munkanélküliről.
K. F., Csikvánd

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szódavíz az idősek kultuszitala

Az ásványvizek mellett még mindig ott sorakoznak a boltok polcain a kultuszitalnak tekintett… Tovább olvasom