Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

A multit gyenge pontjainál fogta meg a Hunor-Coop Zrt.

Több multinacionális áruház települt Szentesre és környékére, ennek ellenére a versenyben a Hunor-Coop Zrt. megőrizte pozícióit. A harminchárom megyei üzletet tömörítő hálózat vezérigazgatója büszke a csapatban elért eredményekre és hisz az összefogásban. Mészáros Zoltánt gazdaságfejlesztési nagydíjjal tüntették ki.
A multinacionális cégek és a hazai üzletláncok versenyében egyértelműen kitűnik a szentesi székhelyű Hunor-Coop Zrt. sikere: megőrizte gazdasági pozícióit a Dél-Alföldön. Miközben a hazai kereskedők legtöbbje komoly aggodalommal figyelte a multik térhódítását, addig Szentesen másként tekintettek a kihívásra. Mészáros Zoltán vezérigazgató úgy véli, a jó kereskedő sosem adja fel. Szemlélete szerint valósította meg a hálózat üzletpolitikáját és megkereste a versenytárs gyenge pontjait, miközben hangsúlyozta a cég erősségeit.

Mint mondta, alkalmazkodó hozzáállással sikerült megmenteni a belvárosi üzleteket, a kisebb településeken lévő boltokat. Az elsőre kilátástalannak tűnő helyzetben szembetűnő előnyökre építhetett: üzleteik jó helyen vannak, a kereskedőiket nevükön szólítják a vásárlók. Ebben az időben hangoztatta először: „Mi nem vagyunk a világ nyolcadik legnagyobb üzletlánca, de elsők szeretnénk lenni az Ön kiszolgálásában." A szlogen szó szerint szétfutott a hálózaton. Elemzők szerint a multikkal szemben folytatott küzdelemnek komoly szerepe van abban, hogy Mészáros Zoltán a közelmúltban megkapta a gróf Károlyi Sándor gazdaságfejlesztési nagydíjat az ÁFÉSZEK Országos Szövetségétől.

Névjegy

Mészáros Zoltán 1960. április 17-én született Szentesen, általános iskolájat a Petőfiben végezte. A helyi közgazdasági szakközépiskolában érettségizett. 1978-ban a szentesi ÁFÉSZ járműalkatrész-boltjában eladó volt, később is itt dolgozott a langlétrát végigjárva. A szolnoki Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán szerzett először diplomát 1982-ben, 2005- ben nemzetközi szakközgazdászként diplomázott a Corvinus Egyetemen. Ugyanebben az évben lett a Hunor-Coop Zrt. vezérigazgatója. Nős, két gyermeke született.

Egy évtizede vált nyilvánvalóvá, hogy a multik ellen szövetkezni kell, a cég az alapítók között csatlakozott a folyamathoz, ekkor jött létre a Magyarországon legnagyobb, háromezer üzletet tömörítő, franchise rendszerben működő hálózat, a Coop. A hazai kereskedők komolyan tanulmányozták a skandináv mintát és több elemet beépítettek a marketingpolitikájukba. Mészáros Zoltán szerint a multikat nagyon kevés választja el attól, hogy kimondják: a belföldi láncot nem sikerült legyőzni.

Bár kereskedelmi fronton a hazaiak megérezték a külföldiek hatását, lényegében megerősödtek a versenyben. A vállalat vezérigazgatója – egykori vízilabdásként – vallja, hogy csapatban nagyobb az erő. Az általa vezetett Szentes és Vidéke ÁFÉSZ az elmúlt években integrálódott a Maros Menti ÁFÉSZ-szel, így jött létre a Hunor-Coop Zrt. Négy városban, Szentesen, Csongrádon, Makón és Mindszenten, valamint tizennégy kisebbb településen vannak jelen. Összesen harminchárom üzletet működtetnek. A közelmúltban a gazdasági minisztériumtól nyertek pályázaton 45 millió forintot, melyet technikai fejlesztésre fordítanak, különösen a makói térségben. Emellett a humán erőforrás, a dolgozók továbbképzését szolgálja az elnyert támogatás. A vezérigazgató biztos benne, hogy a díjat nem elsősorban ő maga, hanem az általa vezetett közösség kapta, mintegy kétszáz kereskedő, akik elsők akarnak lenni a hazai piacon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Füst egy szolnoki toronyházban

Tovább olvasom