Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

A múlt nélküli ember (Mies vailla menneisyyttä)

Aki Kaurismäki hosszú alkotói szünet után ezzel a mesterművel tért vissza, mely tartalmával és érzékenyen emberi alaphangjával egyaránt megrázó hatást kelt. A film formai eszköztárát meleg, telt színek, csodálatos zene, lakonikus hangvétel és helyzetkomikum teszi tökéletessé.
rendező
: Aki Kaurismäki
forgatókönyvíró: Aki Kaurismäki
operatőr: Timo Salminen
jelmeztervező: Outi Harjupatana
producer: Aki Kaurismäki
vágó: Timo Linnasalo

szereplő(k):
Kati Outinen (Irma Annikki)
Markku Peltola (M)
Annikki Tahti
Juhani Niemelä (Nieminen)
Kaija Pakarinen (Kaisa)
Aino Seppo (M felesége)
Sakari Kuosmanen (Anttila)

A film sztorija

Egy ismeretlen férfi érkezik vidékről a fővárosba, ahol az első éjszaka úgy összeverik, hogy ettől kezdve emlékezetkiesésben szenved. Az Üdvhadsereg veszi gondjaiba, lakást, munkát, ruhát szerez neki. Hamarosan tapogatózó, félénk szerelmi viszonyba bonyolódik az egyik ápolónővel (Kati Outinen).

Így kezdődik ez az epikus dráma, vagy mondhatni a magányos, csóró szívek álma az Úr, illetve másképpen szólva a madarak végtelen ege alatt...

Aki Kaurismaki tragikomikus történetének hősei munkanélküliek és hontalanok, szemétkukalakó guberánsok és konténerlakó családok, beszédhibás ügyvédek és amnéziás munkások, magányos vénkisasszonyok és az üdvhadsereg zenekarának tagjai.

Visszafogott érzelmesség és minimál humor, kopott ruhákba öltözött romlatlan méltóság s hervadt szépség adja meg egy hontalanok között otthonra találó, amnéziás férfi történetének alaphangját.


Kritikák

Index

"De A múlt nélküli ember az első film, amely atomfelhő és gyilkos robotok mellőzésével teszi fel a kérdést: szerveződhet-e új társadalom civilizációnk romjain? Mi kell az emberi értékek fennmaradásához?
...
Nyomorúságos alakokat felvonultató szociodráma helyett azonban szerethető, emberi közösség rajzolódik ki az éles, északi napfénnyel és hosszú árnyékokkal fotózott képeken. A "Múlt Nélküli Eember" csupán belső erejére és egyszerű gesztusaira támaszkodva új életet teremt magának. A civilizáció kiselejtezett kacatjaiból - eldobott eszközökből, használt ruhákból és a modern társadalomból kihullott emberekből - reciklált valósága pedig élhetőbbnek, értelmesebbnek tűnik, mint az, amelyiket kiverték a fejéből.

És amelyik már nem is tűnik vonzónak. MNE új közegéből nézve a globalizált, vállalkozásbarát, piacközpontú világ inkább groteszk és emberellenes, végső soron irracionális hatást kelt. Kaurismaki posztapokaliptikus víziójában nem a harc, a biznisz, hanem a közvetlenség, a gyakorlatiasság és a humánum segítik a túlélést."

A teljes cikk

Peter Bradshow (The Guardian)


"Kaurismaki szenvedélye a kisemmizettek iránt annál érdekesebb, mivel nem vegyíti valamiféle szemöldökráncoló komolysággal; filmje úgy lebeg, mint egy parafadugó a hullámokon: mindenféle kényszer nélkül, könnyedén - mindig a szürrealitás határán, de sohasem túl ezen a határon."

A teljes cikk

Nemzetközi filmtár


A film hivatalos oldala
IMDb.com
All Movie Guide

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingatlanpiaci körséta

Havi rendszerességgel új sorozatot indítunk, amelyben az ingatlanpiacon fellelhető típuslakások és… Tovább olvasom