Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

A műalkotások igazi szépségéről vall

„ A jó mondat olyan, mint az üveg.”Gáspárdy Tibor festőművész a művészet világában olyan otthonosan mozog, mint más az utcán. Úgy közlekedik korok és stílusok, alkotók és alkotások másoknak talán kevésbé ismerős közegében, hogy mindent ahhoz mér, azon keresztül érzékel, értékel és lát.

– - Egy nagy író számára a szavak akadálytalanok. Eszközök, melyek megteremtik a lehetőségét valami mögöttes tartalom felszínre kerülésének. Önmagukban a szavak nem értékek, az általuk kifejezett, megjelenített, igazából kimondhatatlan érzés az igazi érték. Dosztojevszkij az irodalomra gondolt a fenti mondatával, de annak igaza a képzőművészetre is áll. Nem szabad a festészet eszköztárának csodálatánál leragadni, hanem a képek által közvetített értéket kell megtalálni. Én nem kedvelem azokat a műalkotásokat, amelyekhez álmoskönyvvel kell közelíteni, ugyanakkor az olyan szimbólumokkal teli, de olvasható s részben talán megfejthető képek, mint például Jan van Eyck vagy Hieronimus Bosch alkotásai közel állnak hozzám. Élvezni tudjuk őket, megvannak bennük azok az érzések, amitől érték egy kép. Azok a munkák, amelyek nem tudják ezt az érzést megadni, eltűnnek.
Nem arról van szó, hogy mi mennyire hasonlít a valóság tárgyaira, jelenségeire, hiszen ha csak a hasonlóság lenne az értékmérő, a fotográfia megjelenésével le lehetett volna tenni a lantot. Egy műalkotás igazi szépsége a színekben, a formákban, a vonaljátékokban rejlik. Emellett azonban igaz az is, hogy egy jó képnek megragadhatónak kell lennie, különben érthetetlen. Fontos a mesterségbeli tudás is, mert anélkül nincs művészet. Az üzenet, a mögöttes érték csak akkor tud súrlódásmentesen, nehézségi erő nélkül áttűnni a képen, ha a technikai eszköztár már nem jelent akadályt a művész számára. Egy jó festménynél nem az a kérdés, mit ábrázol vagy mit fejez ki, hanem hogy hogyan. A „hogyan” által olyan dolgokat is el lehet mondani, amit egyébként mi, szemlélők nem vennénk észre. A jó kép a valóságot úgy és onnan nézve mutatja be, ahogyan és ahonnan mi még sosem láttuk. Nézőpont, szemszög, aspektus.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó ára volt tavaly a búzának

Minőség helyett mennyiség? Erősödik a búza kalászos gabonán belüli dominanciája Csongrád megyében,… Tovább olvasom