Kisalföld logö

2017. 01. 24. kedd - Timót -6°C | -3°C Még több cikk.

A mozgáskorlátozottakat a teljesítményadó is sújtja?

Szili Katalin házelnökhöz, Veres János pénzügyminiszterhez és Szakács Imre országgyqlési képviselőhöz is levélben fordult Szabó János, a mozgáskorlátozottak megyei elnöke, aki méltánytalannak érzi a sorstársak gépkocsifenntartását érintő változásokat. A korábbi, gépjármqadó-mentesség ugyanis januártól csak annak jár, akinek tulajdonát képezi az autó.
A módosítás a mozgáskorlátozottak csaknem felét hátrányosan érinti, ugyanis a mintegy 1200 érintettből közel 500 családnak fizetnie kell a többletterhet.
A mosonmagyaróvári Hauk családban nagy szeretettel nevelik a 20 éves, halmozottan sérült Bálintot. Az édesanya kétéves Opelt lízingel, a kocsi az ő nevén szerepel. Most kénytelen befizetni a húszezer forintos pluszdíjat, ami komoly terhet jelent az amúgy sem dúskáló szülőknek.
– Ellenzem a befizetést, de sajnos nem tehetek mást – mondta Hauk Jánosné. – Ha fellebbezek, annak az illetéke kapásból ötezer forint és még akkor sem biztos, hogy elengednék azt a pénzt. A megye több ezer fiataljáról van szó, érthetetlen a törvényalkotók döntése.
– A gépjármqadóról szóló, 1991-ben született törvény módosítása nem írta elő, hogy a mozgáskorlátozott tulajdonában legyen a jármq, a korábbi feltétel csak azt szabta meg, hogy az a sérült személy szállítására szolgáljon – magyarázta Szabó János, a mozgáskorlátozottak megyei elnöke.
Ezek a családok amúgy is
rendkívül szerény körülmények
között élnek, ám a gépkocsi az egyetlen kimozdulási eszközt
jelenti számukra
a helyváltoztatásra: a kezelésekre, tornára történő szállításra,
bármiféle családi, baráti kapcsolat ápolására.
– Nem jelent megoldást a gépkocsi átíratása sem, hisz tetemes költség, a súlyosan mozgáskorlátozott által lízingelt

autó után szintén adót kell fizetni. A tulajdonjog ebben az esetben nem a mozgáskorlátozotté, így az adómentességet sem tudja igénybe venni.
Szabó János véleménye szerint az adómentességet szqkítő módosítás köszönő viszonyban sincs a múlt évben alkotott Országos Fogyatékosügyi Programmal, s az unió által is elfogadott „Esélyegyenlőség mindenki számára”

európai évvel. Annak alapelvei közül leginkább az integráció elve sérül.
A halmozottan sérült gyerekek, fiatal felnőttek nem tudják igénybe venni

a tömegközlekedést, családjaikra

pedig elképesztően nagy teher hárul.
A megyei elnök – kritikus észrevételei mellett – a törvény módosításának átgondolását kérte Szakács Imre országgyqlési képviselőhöz írt levelében, s ugyanezzel a kérelmével élt személyesen dr. Hegedqs Lajos, a szövetség elnöke is. Az országos szövetség képviselője leginkább azt sérelmezte, hogy e lényeges kérdésben a sorstársak megkérdezése nélkül döntöttek és módosították a törvényt.
– Többen tanácstalanok, nem értik, hogyan született ilyen döntés – állítja Szabó János. – Országos kampányt indítunk azért, hogy legalább a 18 éven felüli, halmozottan hátrányos fiatalok, illetve a házastársak jogán ne kelljen befizetni a teljesítményadót. A tét nem kevesebb, mint a súlyos, halmozott sérültséggel élő sorstársaink otthonról való kimozdulása, életminőségének drasztikus romlása, illetve jobbítása.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bubu a kadettválogatott élén

Egy hete ő kapta a legnagyobb tapsot a bemutatásnál. Pedig az ellenfél, a BEAC-Újbuda… Tovább olvasom