Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

A mozgáskorlátozott-kártya a kiskapu

Folytatás az 1. oldalról.

A győri lakossági fórumon az az ígéret született, hogy a város nem fogja engedni, hogy jogtalan kártyatulajdonosok töltsék meg ismét a belváros – autósoktól elvileg táblával elzárt – részeit. Ehhez persze ki kell dolgozni az ellenőrzés és a számonkérés rendszerét. Ami biztos, az első egyeztetés már megtörtént, az érintettek: a rendőrség, a közterület-felügylet, az útkezelő, az okmányiroda, a város és persze a mozgáskorlátozottak egyesületének képviselői a napokban találkoztak.
Ami a legnagyobb nehézséget jelenti, hogy bár a visszaélési módokat az érintettek ismerik, egye-

lőre nincs a kezükben „fegyver”, amit velük szemben használhatnának. Vegyük csak a leggyakrabban alkalmazott módszert: az autós, ha egy magatehetetlen, otthon fekvő beteg ember gyámja, kiválthatja a kártyát. A törvény szerint ugyan ezt csak akkor használhatná, amikor a beteg hozzátartozót hozza-viszi, de erre alig látni példát. Az illető megbüntetésére pedig csak akkor van mód, ha a parkoló autó mellett bebizonyosodik, hogy az egészséges rokon egyedül használja a kártyát – magáncélra. Ehhez viszont akár órákat is a helyszínen kellene állnia a rendőrnek vagy a közterület-felügyelőnek, ami képtelenség. Ugyanez igaz a másik módszerre is, amikor a mozgásában korlátozott hozzátartozó nevén van a kártya – csak ő kaphatja meg, nem rendszámra állítják ki –, ami aztán „fiúra, lányra száll”,

vagyis arra, aki az autót vezeti.

Nemegyszer látni bevásárlóközpontok parkolóiban – a bejárat előtt álló autókba láthatóan egészséges emberek rakodnak ki és be.
Persze, nehéz megállapítani valakiről, hogy valóban fogyatékkal él-e, s betegsége okán jogosult-e a kártyára. Ez főképp azoknak jelent problémát, akik valóban mozgásukban korlátozottak, de a kiskapukat kihasználók miatt magyarázkodásra kényszerülnek.
Ami tény, hogy mozgáskorlátozott parkolási igazolványt nem bonyolult szerezni – mindennek a kulcsa a háziorvosi igazolás. Lehet azon vitatkozni, hogy a lisztérzékenyek vagy a szívbetegek valóban jogosultak-e a kártyára, de azon nem, hogy nekik is van. Nyilván nem ők vannak nagyobb számban, s nem is miattuk keltett feltűnést az elszaporodó kártyahasználat. De ettől még igaz, hogy különösen a tilosban parkolás büntetésének augusztusi szigorítása, illetve a parkolózár bevezetése óta a belvárosban egyre több mozgássérültkártyát látni. Sokszor olyan helyeken, ahol „simán” nem lehetne behajtani.
A legfrissebb felmérés szerint az 1800-at már meghaladta a kiadott engedélyek száma, ami valóban magas szám. Ennél is szembetűnőbb tény, amit tegnap például az Árpád úton láttunk: száz méteren belül négy autó szélvédőjén volt engedély. Az adathoz tudni kell, hogy körülbelül ennyi mozgáskorlátozott személyt tartanak nyilván a megyeszékhelyen, s mivel az engedélyt csak személyre és nem

autóra adják ki, ez azt jelentené, hogy mindegyikük saját kocsival is közlekedik. Ez nyilván nincs így, s itt jönnek képbe a hozzátartozók, ismerősök, amiről az előbbiekben már szó volt.
Megfelelő igazolások esetén az okmányiroda nem mérlegel, hanem – jogosan – kiadja a kártyát. Ez a rendszer állítólag 2007. július 1-jével változik meg, amikor az engedélyek beszerzése lényegesen bonyolultabb lesz, mivel több szempontot is megvizsgálnak a mozgáskorlátozottság mértékének megállapításánál. Addig azonban még hosszú hónapok vannak hátra, s a kérdés az, ennyi idő elég lesz-e ahhoz, hogy a megoldást megtalálják a helyzetre. Úgy tudjuk, a jövő héten a szakmai egyeztetés tovább folytatódik, mondván, muszáj valamit tenni a kiskapuk becsukására és a mozgáskorlátozottak érdekében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önként vagy kényszerítve

A szegedi egyetemista lány rezsijét fedezi azzal, hogy testét áruba bocsátja. A legtöbb prostituált… Tovább olvasom