Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

A mozdonyvezetők tiltakoznak szerdán a Kossuth téren - fotók

Gyülekeznek a mozdonyvezetők demonstrációján résztvevők a Nyugati téren, hogy 11 órakor elinduljanak az Országház előtti Kossuth térre, ahol a korkedvezményes és korengedményes nyugdíj megszüntetése ellen tiltakoznak.


A szervezők több mint ezer tiltakozóra számítanak.

Transzparenseiken - többi között - szociális párbeszédet, tárgyalást sürgetnek a kormánnyal.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete által szervezett akcióhoz csatlakoztak a BKV és a Volán-társaságok járművezetőit tömörítő szakszervezetek is, illetve részt vesznek a tüntetésen a vasutas társszakszervezetek képviselői is.

Galéria! Gyülekeznek a mozdonyvezetők demonstrációjának résztvevői a Nyugati téren, ahonnan az Országház előtti Kossuth térre indulnak, ahol a korkedvezményes és korengedményes nyugdíj megszüntetése ellen tiltakoznak. MTI Fotó: Földi Imre
A munkavállalói érdekképviselet szerint a hatvan év körüli mozdonyvezetőknek alig van esélyük megfelelni az egyre szigorodó pályaalkalmassági követelményeknek, a tervezett intézkedés pedig súlyosan fenyegeti az egzisztenciájukat.

A megmozdulást szervezők közölték, hogy a Kossuth téren a tiltakozó beszédek után petíciót és mozdonyvezetők munkáját bemutató filmet juttatnak el a parlamenti pártok frakcióvezetőinek, illetve az országgyűlési képviselőknek.


Korábban:

A korkedvezményes és korengedményes nyugdíj megszüntetése elleni tiltakozásul tüntetést tart a MOSZ az Országház előtt a Kossuth téren. Tiltakozáshoz csatlakoznak a BKV és a Volán-társaságok autóbuszvezetőit tömörítő szakszervezetek is, illetve részt vesznek a tüntetésen a vasutas társszakszervezetek képviselői is.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete szerint a hatvan év körüli vagy azon felüli mozdonyvezetőknek alig van esélyük megfelelni az egyre szigorodó pályaalkalmassági követelményeknek, a tervezett intézkedés pedig súlyosan fenyegeti az egzisztenciájukat.

Az érdekképviselet korábbi tájékoztatása szerint a kormány nem
hajlandó az egyeztetésekre, nem tesz eleget törvényi kötelezettségének, de a szakszervezetek követelik a tárgyalások azonnali megkezdését és a korkedvezmény és a korengedmény intézményének megőrzését.

A demonstráció bejelentésére kedden a miniszterelnök szóvivője úgy reagált, hogy a mozdonyvezetők által felvetett kérdések nagyon fontosak, ezért is szerepelnek a szociális konzultációban, amelynek végéig nem születnek döntések az érintett területeken.

Szijjártó Péter akkor közölte, hogy az emberek véleményének megismerése után, az abból fakadó törvényalkotási munka során, a kormány a szükséges egyeztetéseket és tárgyalásokat el fogja végezni.

A szakszervezet tájékoztatása szerint a tüntetők a Nyugati téren gyülekeznek, majd a rendőrség által biztosított útvonalon átmennek a Kossuth térre, ahol a beszédek után eljuttatják a tiltakozó levelet és a mozdonyvezetők munkájáról készített filmet a parlamenti pártok frakcióvezetőinek, illetve az országgyűlési képviselőknek.

Olvasóink írták

54 hozzászólás
 • 54. gjozsi88 2011. június 10. 07:37
  „még annyit:
  Persze ellenzékben másként beszélt Orbán is a mozdonyvezetőkről......maximálisan támogatta az akkori tüntetéseiket, gördülő sztrájkokat....sőt a közös vagyonból osztani akart nekik 250 ezer forintot!”
 • 53. gjozsi88 2011. június 10. 07:32
  „pancser!
  Hallgasd meg Pintért ,mit mondott a Kossuth téren a rendvédelmiseknek!
  Azt, hogy neki köszönhetik a korkedvezményes nyugdíj bevezetését.......ez igaz is volt, ugyanis az első Orbán vezette be számukra!

  Egyébbként a tarthatatlan közkiadások pont azután keletkeztek, hogy a Viktor -mint látjuk a nem mozduló belső fogyasztáson-értelmetlenül kidobott 500 milliárdot az egy kulcsos adóval, most ennek fedezeteként kénytelen elvenni emberektől megélhetést! A rendvédelmi nyugdíjasoktól pontosan 50 milliárdot.....aztán szépen sorban, mindenkitől, hogy kijöjjön a kidobott 500 milliárd!
  Hát ennyit a szükségszerüségről!”
 • 52. dünnyögő 2011. június 09. 21:56
  „A cél az, hogy amíg mindenki mindenki ellen harcol, addig fizesse a nyugdíj járulékot, és soha ne érhesse el a nyugdíj korhatárt.
  A pénz megmarad.”
 • 51. pancser 2011. június 09. 19:59
  „42! SPS! "Legyünk szolidárisak és megértőek egymással!" No ez a megértés vezetett egyes szakmák esetén a korai nyugdíjazáshoz, meg a 3/4 millió rokkanthoz, ezek meg a tarthatatlan közkiadásokhoz.”
 • 50. pancser 2011. június 09. 19:50
  „A mozdonyvezetők is mások nyakán szeretnének lógni. nagyon visszatetsző ez a követelődzés!”
 • 49. AHA 2011. június 09. 18:46
  „Jóvan efftársak! Meg lehet nyugodni,jön gyurcsány elvtárs és egy csapásra megold mindent!

  :DDD”
 • 48. öszödiböszme 2011. június 09. 18:37
  „42. SPS 2011.06.09. 16:17
  Teljesen igazad van. Tényleg sok relatíve itt a hivatásos provokátor. Plusz nem csak fityisznyikok vannak jelen, ha nem a fikalites irodából az ifjú narancshuszárok!”
 • 47. gjozsi88 2011. június 09. 18:22
  „SPS!
  .......mindezt csupán azért teszik, hogy maguknak és társaiknak megcsinálhassák az egy kulcsos adót, azaz a magasabb jövedelműeknek kidobtak az ablakon 500 milliárdot, most meg csodálkozva nézik, hogy mindettől a belső fogyasztás stagnál!
  Adósság lett az ellenfelük, miközben tavaly ilyenkor még 7%-os hiányról, azaz hitelfelvételről álmodoztak és ezt az adósságot úgy csökkentik, hogy ész nélkül hitelből vettek egy gazdaságilag érdektelen MOL részvényt!
  Azaz kidobtak 1000 milliárdot....most kénytelenek betömködni ezt a lyukat, mely az emiatt visszaeső állami bevételek okán egyre jobban tágul!
  Még véletlenül sem jut eszükbe korrigálni!”
 • 46. fegyveres 2011. június 09. 18:09
  „42. SPS 2011.06.09. 16:17
  Szívemből szóltál.”
 • 45. gjozsi88 2011. június 09. 18:08
  „KóPé
  elég sokszor előfordulsz itt......te is p.sztk.mcsi vagy????”
 • 44. 47győr 2011. június 09. 16:51
  „Ha így öljük egymást -magyar honfitársainkat - akkor rövidesen Trianon okafogyottá válik, mivel az akkor meghozott ítélet nemzetfogyásig érvényes. Aggódom az utódaimért, de nagyon. Ugye a mesékben az van, hogy a jók győzedelmeskednek, a jó elnyeri a méltó jutalmát, vajon érdemes még erről mesélni? Mire tanítsuk a kicsiket ?”
 • 43. bojtár 2011. június 09. 16:22
  „íme egy kis izelítő a fityesz politikából akinek esetleg még mindíg kétségei vannak:
  "Egy kollégánkat sem fogjuk bántani!" - Pintér egymás ellen akarja fordítani a rendőröket
  Egy neve elhallgatását kérő rendőr olvasónk leleplezi a Rendőrséget. Azt mondja: ha fény derülne személyazonosságára, azonnal elbocsájtanák.

  Olvasónk - az egyszerűség kedvéért nevezzük Lacinak - két évvel ezelőtt kezdte el rendőri kiképzését, s egy hét múlva teszi le záróvizsgáját, s ezt követően is lesz hivatalosan is a rendőrség állományának a tagja.

  ,,A mi állományunk január 1-től július 1-ig lakhelytől, iskolától függetlenül, Pest megyében, főleg a főváros és Gödöllő környékén teljesített szolgálatot" - kezdi Laci. ,,Akaratunktól függetlenül a mi fizetésünk, ellátásunk és még sok más egyéb sok-sok milliárdot(!) emésztett fel a magyar és az uniós ´´kincstárakból´´. Most, hogy ennek vége, mindenki nagy lelkesedéssel készül arra, hogy végre, lakhelyén vagy ahhoz közeli helyen elkezdhet egy olyan munkát, amellyel talán megalapozhatja családja és saját jövőjét" - tette hozzá.

  Ám a belügyminiszter a minap hozott egy olyan döntést, ami miatt mindenkinél eltörött a mécses: kitalálta, hogy ez az állomány, a következő felszerelő próbaidős állománnyal egyetemben menjen vissza még fél évre Pestre. Laci szerint egyszerűen fogalmazva, a kormány tőlük várja el, hogy saját kollégáinkat állítsák meg, intézkedjenek velük szemben, ha kell és törjék le azt az ellenállást, amely céljainak érvényesítésével többek között az ő jövőjükért is küzdenek. ,,Azokkal az emberekkel kell küzdenünk, akiktől egykoron és még jövőben is tanultuk és eltanuljuk a szakmát, akik védenek, segítenek minket a rendőri munka elején" - meséli elkeseredetten.

  És hogy hogyan teheti ezt meg az állam? Laciék még próbaidős állományban vannak, ami munkakörben semmiben sem tér el egy rendes rendőr feladataitól és jogaitól, ám szerződésükben úgy van leírva, hogy míg próbaidősek, szerződésüket bármikor, indoklás nélkül fel lehet bontani, ami nekik fegyelmi eljárással, annak büntetésének kifizetéséből illetve az eddigi képzésük teljes költségének a visszafizetéséből áll, amely milliós tétel.

  A rendőriskolákban azóta ilyen érdekes kérdésekre kell nevüket feltüntetve válaszolniuk: Ki az, aki nem intézkedne saját munkatársával szemben egy esetleges BM dolgozók által szervezett tüntetésen?

  Laci szerint 2011-re a kormány elért oda, hogy a jogaikért küzdő rendőröket saját kollégáival próbálják meg elnyomni. ,,Eddig csak a közép és az idősebb rendőri korosztály háborgott, most már az új generáció is fog. És az biztos, hogy egy kollégánkat sem fogjuk bántani!" - tette hozzá.”
 • 42. SPS 2011. június 09. 16:17
  „Tisztelt Hozzászólók!
  Kérlek benneteket ne dőljetek be néhány provokátornak, aki a pártirodán felveszik a jó pénzt, csak azért, hogy embereket, akiknek amúgy semmi bajuk egymással összeugrasszanak. Ne dőljetek be a fidesznyikeknek, ne bántsátok egymást a másik munkáját hivatását, akik anno olyan törvények mellett vállalták azt amit tettek, amelyet most visszamenőleg megváltoztatnak. Ne dőljetek be ennek az "Oszd meg és uralkodj!" elvnek.
  Azokat a törvényeket, amelyeket jogosan éreznek magukra nézve kötelezőnek, a tűzoltók a bányászok a mentősök, a rendőrök, a vasutasok, az olvasztárok, a buszsofőrök, a kémikusok...stb nem ők , hanem a politikusok hozták meg anno, biztosan jogosan, mert tudták ők is hogy mennyire és milyen veszélyekkel és lemondással jár egy-egy hivatás szakma.
  A jelenlegi változtatás bőséggel tükrözi a fidesz érzékenységét a "kisemberek" iránt.
  A 16%-os adóval mindenki rosszabbul járt (legalábbis közüllünk). Visszatereltek mindenkit az állami nyugdíjba, majd most közlik, hogy "Te már nem vagy nyugdíjas, hanem segélyt fogsz kapni... ha kapsz"
  SzP multimilliomos, mikor egy másodpercet sem dolgozott munkahelyen... és nyegle stílusával osztja az észt...
  Kell ez nekünk? Ezt ígérték?

  Az előző hozzászóló azt kérte "TOLERANCIA"!
  Én azt mondom SZOLIDARITÁS!
  Legyünk szolidárisak és megértőek egymással!”
 • 41. KóPé 2011. június 09. 16:02
  „Sajnos tényleg senki nem akar dolgozni...
  De a jogaiért mindenki kiállt? Milyen szerzett jogok?
  Ehhez eddig senki sem nyúlt hozzá (érthető módon), valakik így is csúnyán elhasaltak.
  Az meg hogy itt kiknek van a legtöbb ideje irogatni: valószínűleg 45 éves koruk óta nyugdíjban lévők, a kiváló előző rendszereknek köszönhetően (a becsületes dolgozó kőműves meg ács meg sorolhatnám meg dögöljön meg, ki nem sz@rja le).
  (magyarul sok p.sztk.mcsi)”
 • 40. 47győr 2011. június 09. 15:50
  „Tisztelt hozzászólók ! Könyörgöm egy kicsit jobban becsüljék a másik ember munkáját, ebben az országban MINDENKINEK A MUNKÁJÁRA SZÜKSÉG VAN. Gondolkozzanak egy kicsit ! Ha így megy tönkre teszik elsősorban önmagukat, családjukat. Bizony vannak munkahelyek, ahol jobban megkopik a szervezete annak, aki ott dolgozik. TOLERANCIA !!! Irodában dolgoztam 45 évig, de nem ment volna tovább egy nappal sem, pedig az olyan "könnyű" munka. Ha panaszkodtam, a férjem szokta mondani: gyere be a gyárba köszörüslánynak, majd akkor nem panaszkodsz. Nekünk sem volt fenékig tejfel, most meg pláne nem. Ne ugorjanak mindjárt egymás torkának. A vasutasok egyébként csak a tengelyen töltött évek után kapnak korkedvezményt. Meg, ha jól tudom, a buszsofőrök is.”
 • 39. thermál 2011. június 09. 15:36
  „Az MTI- ben már szerdán megírták, hogy mi történik csütörtökön. Viszont a cikkben olvasható, hogy szigorú pályaalkalmassági feltételek szabályozzák a mozdonyvezetők munkáját. Ezeket a szabályokat mindenkinek be kell tartani, vagy az összes szabályt újra kell írni, felelősséget vállalva a következményekért. Ne a papagálykórus alkosson törvényeket, hanem szakemberek.”
 • 38. megyerzsu 2011. június 09. 15:22
  „Vasutas-felháborodás: vajon azért háborognak, mert olyan jól végzik a dolgukat és megérdemlik a korai nyugdíjat?
  2010. március 15. Győr, Vasútállomás: sorozatos vasúti hibák miatt meghalt egy 22 éves egyetemista lány.

  Félretájékoztatás, hibás kiírás, vonatajtó-reteszelés hiánya, kalauz-intézkedés hiánya, holott jelezték, hogy kiesett valaki a szerelvényből, térvilágító lámpa működésének hiánya, sorozatos tolatási hibák, a saját, belső utasításuk szerint is 11 helyen sértették meg a szabályzatot.
  Felelősség elismerése sehol. Megérdemlik...mit is?!”
 • 37. astra1 2011. június 09. 15:21
  „no gyurcsán katonái akkor most lehet lövöldözni egymásra. vagy csak a civil tüntetőkre lőnek egymásra most nem?”
 • 36. öszödiböszme 2011. június 09. 14:41
  „29. AHA
  öt szem ember.
  Na látod, ez a lényeges különbség köztünk. mi homo sapiensek vagyunk. Még ti????”
 • 35. pancser 2011. június 09. 14:24
  „A gőzösön, a masiniszta külső fele megfagyott a belső megégett, tényleg tönkrementek. Most meg tiszta körülmények között ülve dolgoznak, lesznek, vannak akik szándékosan elrontani a tesztjeiket, hogy igazuk lehessen? Bármelyik hivatásos gk. vezetőnek nagyobb a stressze. A lábuk amelyik a gázpedálon van visszeres lesz, a derekuk fáj. A különbséget akarom érzékeltetni és hogy nincsen semmilyen józan érv a mozdonyvezetők oldalán!”
54 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Járvány - Minden tizedik lengyel lemondott a zöldségfélékről

Nem estek ugyan pánikba a lengyelek a németországi hasmenésjárvány miatt, amelynek eddig már két… Tovább olvasom