Kisalföld logö

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 3°C | 9°C Még több cikk.

A monetáris tanács kiegészítése után kezdődik az alkotmányozás

A kormánypártok, illetve a Szili Katalin által benyújtott alkotmányjavaslatok napirendre vétele után az Országgyűlés hétfőn megválaszthatja a monetáris tanács két hiányzó külsős tagját.

Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának elnöke a testület hétfői ülésén Cinkotai János közgazdászt és Kocziszky György dékánt javasolja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsába. Az országgyűlési képviselők a bizottság jelölésétől függően akár már ma dönthetnek a tanács március 1-je óta hiányzó két tagjának személyéről.

A parlament a jelöltekről egyenként, egyszerű többséggel határoz, és hat évre választja meg őket. A monetáris tanács korábbi négy külsős tagjának megbízatása márciusban járt le, a Ház ezt követően, március 7-én Bártfai-Mager Andrea és Gerhardt Ferenc személyében választott két új tagot.

A monetáris tanács mai kiegészítésére azért is szükség lehet, mert a parlament a tervek szerint keddtől az új alkotmány április 18-ra tervezett elfogadásáig nem foglalkozik más témájú előterjesztésekkel.
A képviselők ezen a héten összesen több mint negyven órában szólalhatnak fel a Fidesz-KDNP, illetve a Szili Katalin által előterjesztett javaslatok összevont általános vitájában, amelytől az MSZP és az LMP is távol marad.

A kormánypártok által benyújtott, Magyarország Alkotmánya címet viselő törvényjavaslat - amelyet Lázár János Fidesz-frakcióvezető húsvéti alkotmányként aposztrofált - a Nemzeti hitvallás című fejezettel kezdődik. A Himnusz első sorával induló tervezet rögzíti: "hazánk neve Magyarország".

Szili Katalin, a Szociális Unió elnöke, független képviselő a Magyar Köztársaság Alkotmánya néven terjesztette elő 18 fejezetes javaslatát, amely az államformát parlamentáris köztársaságként, a gazdasági berendezkedést pedig ökoszociális piacgazdaságként határozza meg.

A végleges javaslat április 18-ra tervezett elfogadásához az országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges; az államfő várhatóan április 25-én írja alá a szöveget ünnepélyes keretek között.

A hétfői tárgysorozatba vétel után kedden az összevont általános vitában az előterjesztői expozékra kerül sor, majd a képviselőcsoportok vezérszónokai mondhatják el beszédüket.

A Magyar Televízió a két javaslat teljes összevont általános vitáját közvetíti.

Olvasóink írták

  • 1. annobon 2011. március 21. 12:46
    „"Szili Katalin, a Szociális Unió elnöke, független képviselő" Szégyen, hogy egy ilyen - egy párt listáján a parlamentbe jutott - ember még ott van, mint "független" és ráadásul az "észt" is osztja!
    Csak két mondat az életrajzából: "2009 nyarán bejelentette, hogy lemond az Országgyűlés elnökének posztjáról, hogy aktívabban részt tudjon venni a párt [MSzP] ügyeiben." és "a 2010-es országgyűlési választásokon viszont pártja [MSzP] Baranya megyei listájáról jutott a törvényhozásba." Erről ennyit...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hármas baleset az M5-ösön - négyen megsérültek - fotók!

Súlyos közlekedési baleset történt vasárnap este az M5-ös autópályán Kecskemét magasságában; a… Tovább olvasom