Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

A MOL nem nyeli le az ÁFÁ-t - 300 forint lehet a benzin

A Mol Nyrt.-nek a júliusi áfa- és jövedékiadó-emelést maradéktalanul érvényesítenie kell az áraiban, ugyanúgy, mint korábban az áfa-csökkentést, mert ha nem így tenne, akkor korlátozná a versenyt - mondta Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója az MTI-nek.

Hozzátette, ezek a Mol által nem befolyásolható tényezők. Az elnök-vezérigazgató azzal kapcsolatban, hogy júliusban a benzinár ismét elérheti-e a 300 forintot, nem nyilatkozott. Úgy vélte, egyelőre megjósolhatatlan, hogyan alakul az üzemanyagok kiskereskedelmi forgalma a magyar piacon, bár a Mol várakozásai szerint olyan mértékben biztosan nem csökken, mint a becsült bruttó hazai termék (GDP) az idén.

A legutóbbi kormányzati prognózisok szerint 6 százalék feletti arányban csökken a bruttó hazai termék az idén Magyarországon.

A kiskereskedelmi forgalom várható alakulásával kapcsolatban kiemelte, hogy az üzemanyagok piaca viszonylag árrugalmatlan. A szállítmányozási piac gyengélkedése miatt a fuvarozók már korábban is kevesebb gázolajat vettek, miközben a lakosság várhatóan nem fogja vissza jelentősen fogyasztását az év hátralévő hónapjaiban sem. Így ez utóbbi területen várhatóan stagnál a felhasználás.

Hernádi Zsolt szerint a Molt ugyanakkor a fogyasztás csökkenése sem hozná hátrányos helyzetbe, mert a globális piacon eladhatók a termékei.

A Mol makrogazdasági környezetének alakulása kapcsán az elnök-vezérigazgató elmondta, a költségvetési hiány mértéke és az állami elosztás "nagyon ráült" a gazdaságra. Kisebb, de erős és hatékonyabb állam kell, mérsékelni szükséges az állami újraelosztást, s bár a politikai pártok között a teendőket illetően nincs konszenzus, nem szabad szem elől téveszteni a fő célt, miszerint nagyobb teret kell adni a piaci szereplőknek.

A kormány által tett intézkedéseket irányukban szükségesnek nevezte, mindazonáltal az egyes döntések helyességét nem kívánta véleményezni. Bízik abban, hogy a konkrét szakmai kérdések eldöntésekor nem a politikai, hanem a gazdasági szempontok játszanak nagyobb szerepet.

Olvasóink írták

 • 12. Primax 2009. május 26. 09:43
  „AHA #11-hez :
  Lesz - ez még - lejjebb is...
  Sajnos.”
 • 11. AHA. 2009. május 25. 16:11
  „Gabor123
  Így igaz, de a mostani borzalomnak vessünk már véget! Mert ennél már nincs lejjebb!”
 • 10. idegen 2009. május 25. 11:54
  „Ez igy van Primax de Ezeknél a tetveknél még a rossz FIDESZ is jobb.A Fletóval jól megszívták ,És ha a FIDESZ 2/3-os többséggel nyer ,Tegyük hozzá az sem lenne jó mert akkor alkotmányt is módosithat egymaga ,azt is a Fletónak köszönhetik.Mert azóta csökkent ilyen mértékben a népszerüségük (háll istennek ) amióta a böszmét benttartották a hatalomba. Ráadásúl most is hátulról irányítani akar .”
 • 9. Primax 2009. május 25. 10:26
  „Gabor123 #8-hoz :
  Így van. Most a többség be van ájulva a csodacsatár simlis ígéreteitől, aztán lesz majd - ismét, mint 1998-ban - nagy meglepi...
  Gyakorlatilag ugyanezt kell, hogy csinálja majd a FIDESZ is, persze akkor már "nekik jó lesz", a maradék pármillió meg kit érdekel ? ? ?
  Egy biztos : az egyik 19, a másik egy híján 20. Mégis : az egyik már háromszor nyert választást, a másik még eddig soha sem kapott többséget. Mégis kormányoztak négy évig, mert Torgyán Úr "besegített" egy kicsit...
  Nem ilyen lovat akartunk 1990-ben, mégis mindig mi toljuk a hatalomba az "elit"-et.
  Most - valószínűsíthetően - a FIDESZ következik, közben pedig nem változik semmi, csak a nevek.
  Ez van.
  És -jó ideig - még ez is lesz.”
 • 8. Gabor123 2009. május 25. 08:52
  „Nehogy azt higgye vki hogy a fidesszel hajjjj de jó lesz. Akik ott vannak a parlamentben azoknak a 90%át a politikai életből ki kéne tiltani. Akik a rendszerváltás után kormányon voltak mindegyikük lopott, csalt, hazudott.”
 • 7. pacalpöri 2009. május 25. 08:33
  „A rendszerváltáskor volt 800ezer párttag. Az ha a vonzatokat csak szerényen szorozzuk akkor is közel 2millió ember. Ezek közül gondoljátok,hogy mind változott,vagy változást akart,akar? Egy frászt!!!
  Az áremelés elkerülhetetlen! Sajnos vicc ahogy magyarázzák,hogy havi 12ezer forinttal több marad a zsebbe.
  A szállítási költség növekedése + még az adó emelése hova vezet=NAGYMÉRTÉKÜ DRÁGULÁS!!!”
 • 6. Phobos 2009. május 25. 08:31
  „igen, igen :)”
 • 5. AHA. 2009. május 25. 08:19
  „incanto
  Meg is fogják kapni ami jár nekik!
  Azért küzdenek olyannyira ellenünk!
  Szebb Jövőt!”
 • 4. incanto 2009. május 25. 07:58
  „Sajnos 2002-ben a szokásos magyar elégedetlenség visszahozta az MSZ(M)P-t, de nagyobb döbbenet, hogy 2006-ban még mindig többen voltak, akik elhitték, száguld a "pannon puma".
  A kommunistáknak fogalmuk sincs a gazdaság működéséről, de ezt már régen bebizonyították. Képtelenek felfogni, hogy az ár és adóemelések lassítják, leállítják a gazdaságot, így az emelt összegekből végül annyit sem szednek be, mint előtte. De tehetik ezt nyugodtan, mert 4 évre biztos állásuk van, és még felelősséggel sem tartoznak döntéseikért. Na ez az Alkotmányunk legnagyobb hibája!
  Egy ilyen ciklus után 30 év fegyház és teljes vagyonelkobzás járna, ehelyett milliós jutalmak és végkielégítések röpködnek - amíg van kitől elvenni. Hogy az idős nyugdíjasok megfagynak télen? Nem számít.”
 • 3. girzelda 2009. május 24. 20:53
  „Miért ki várna mást ebben az országban mint a védtelen nép nyúzását?”
 • 2. Freddy01 2009. május 24. 19:44
  „Itt senki semmit nem nyel le, csak a kis pici bérből élő kis birka Magyar emberke.
  A mol-t is már régen porig kellett volna rombolni, akár csak az otp-t pl.
  Ezeknek mindegy mi van, de nekik minden évben meg kell lenni a 300 milliárd adózás utáni nyereségüknek.”
 • 1. Primax 2009. május 24. 19:27
  „Megsúgom :
  Senki sem fogja benyelni az ÁFA növekedését, majd mi - a vevők/vásárlók - fizetjük (ismét) a révészt...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétharmad: kancellária, hercegség, erős államfő?

Ha kétharmados többséghez jut Orbán Viktor választhat, hogy kancellár vagy erős jogkörű államfő… Tovább olvasom