Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

A Mol gyorsítja iraki olajkutatásait

A Mol 2012-ben gyorsítja Irak Kurdisztán Régiójában a olajkutatásait, és a tervek szerint jövőre több mint 100 millió dollárt költ a megnövelt kutatási, mezőlehatárolási és próbatermeltetési programjára.
A Mol 2012-ben gyorsítja Irak Kurdisztán Régiójában a olajkutatásait, s az Akri-Bijeel blokkban a tervek szerint jövőre több mint 100 millió dollárt költ a megnövelt kutatási, mezőlehatárolási és próbatermeltetési programjára - közölte a Mol a BÉT honlapján szerdán.

Az olajcég bejelentette azt is, hogy a blokkban lévő Bekhme-1 kúton folytatott tevékenységet felfüggeszti.

Jelenleg egy - a Mol csoporthoz tartozó Rotary által működtetett - fúróberendezés végez munkálatokat az Akri-Bijeel blokkban, további kettőt pedig 2012 első negyedévében helyez üzembe a Mol.

Jövőre a Mol munkaprogramját több kutató és lehatároló kút fúrásával, illetve jelentős szeizmikus munkálatokkal is gyorsítja.

A Mol közleménye ismerteti, hogy 2007 és 2009 között a kutatások során a társaság három-öt szénhidrogén-felhalmozódási lehetőséget talált. Az egyiket az első kutatófúrás 2010 elején alátámasztotta, mivel a Bijell-1 kút a rétegvizsgálat során napi 3.743 hordó kőolajat és napi 99 hordó olajegyenértéken számított gázt termelt. A második kutatófúrás a Bekhme-1, a Bijell-1 kúttól mintegy 20 kilométerre van. Ezt az ötezer méter mélységig fúrt kutat 2010 októbere és decembere között tesztelte a Mol, kereskedelmi forgalomba hozható szénhidrogén nem került a felszínre.

A közleményben a Mol megjegyzi, hogy "a Shaikan és Akri-Bijeel blokkokban lévő, korábban megbecsült és publikált, teljesen higított, kockázatmentes, prognosztikus kitermelhető készletvárakozásain a kúttesztelések eredményei várhatóan nem változtatnak".

A kutatási folyamat során a Mol 2010 novemberében lépett be a második kutatási "alperiódusba", ami 2010. november 6-tól 2012. november 6-ig tart, és célja a blokk további lehetőségeinek feltárása. A tervek szerint két kutatófúrást végeznek. A Bakrman-1 és Gulak-1 kutak fúrásainak rétegvizsgálati eredményei 2012 második felére várhatók.

A következő években történik meg a Bijell találat lehatárolása, amihez 2012-ben négy lehatároló kút fúrását tervezi a Mol az előzetes munkaprogram alapján. Ezeknek a kutaknak az elnevezése Aqra-1, Bijell-2, Qalati-1 és Qandagul-1. Az első, az Aqra-1 lehatároló kút mélyítését várhatóan a jövő év első negyedévében kezdik meg, a tesztelése 2012 második felére valószínűsíthető. A másik három lehatároló kút mélyítésének megkezdése a második félévben várható, tesztelésük pedig 2013 első félévében.

A Mol jelentős méretű szeizmikus mérést kezd a Bijell mező területén, amelyet az olajcég leányvállalata, a GES nevű cég végez 2012-ben. Az ehhez szükséges aknamentesítési munkálatok már megkezdődtek - olvasható a közleményben.

A Bijell-1 kút esetében is tervez próbatermelést a Mol az információgyűjtés érdekében. Az előzetes ütemterv szerint a felszíni létesítmények 2012 harmadik negyedévéig megépülnek olajegyenértéken számolva maximum napi tízezer hordó kitermelési kapacitásra és mintegy harmincezer hordó tárolásra. A létesítmény első termelési eredményeinek frissített becslése legkorábban 2012 harmadik negyedévének végére várható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymilliárdos adócsalás: olajjal üzletelt a bűnbanda

A csalást Németországban és Ausztriában vásárolt olajtermékek magyarországi forgalmazásával követték… Tovább olvasom