Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

A MOL gázágazatának vevője perben a német versenyhivatallal

A MOL eladta gázüzletágát az EON-nak, annak az óriás vállalatnak, amely meghatározó Németország energia-gazdálkodásában, és amely földgázvezetéket épít Oroszország és Németország között a Keleti-tenger alatt. Ezzel nem csökken Magyarország függősége az orosz gáztól.
Az utóbbi hónapokban, különösen az előző kormány hivatali idejének végén, Schröder kancellár kormánya gondoskodott róla, hogy a közvélemény ne nagyon szeresse az EON-t. A kormány, majd a versenyhivatal szerint az óriás vállalat visszaél csaknem monopólhelyzetével, nem eléggé átlátható, nem eléggé követhető az árképzése. Nem tett jót az EON hírnevének az sem, hogy nem kompenzálta azokat a százezreket, akik nemrégiben két napon át áram és fűtés nélkül maradtak a katasztrófális időjárás nyomán Nyugat-Németország területén. A versenyhivatal szerint azzal is visszaél helyzetével az EON, hogy igazi párja nincs is a földgázimportban, illetőleg a vezetékhálózat birtoklásában.

Az EON 11 ezer kilométernyi távvezetéket mondhat magáénak, és 12 óriás tárolót. A versenyhivatal, fölszólította a cégvezetést, hogy mondjon le az erőművekkel, és más ipari és egyéb felhasználókkal kötött hosszú távú és biztos profitot jelentő szerződéskötésekről. Inkább vevői köthessenek vele, a piaci helyzet folyamatos figyelembe vételével rövid távú vásárlási kontraktusokat.

Az EON Ruhr-gáz vezetői ezt a beavatkozást jogtalannak tartják. A gázellátás biztonságát látják hosszú távon veszélyeztetve a kormányzati és versenyhivatali intervenció miatt. A Ruhr-gáz jelenleg pereskedik a német versenyhivatallal. De tény az is, hogy a vállalat Európa kiemelkedően hatékonyan ténykedő cége. Dolgozói nem elégedetlenkednek, biztosítottnak látják munkaadójuk terjeszkedését Európában. Az EON által is jegyzett, most indult vállalkozás geopolitikai jelentőséggel is bír: közvetlen földgázvezeték épül Oroszország és Németország között a Keleti-tenger alatt. A Siemens, az EON és az orosz Gazprom közös projektjének felügyelőbizottsági elnöke nem más, mint Gerhard Schröder volt német kancellár.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 01.20.

Tovább olvasom