Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

A Mol és az Audi az élbolyban

Kelet-Európa - A top 500 térségünk 13 államából közli a legnagyobb cégek rangsorát, amely a társaságok pénzügyi eredményein alapszik.

A listát a Coface-csoport állította össze. Kulcsfontosságúak az eladásokból származó bevételek, de a nyereség és a foglalkoztatottak számának alakulása is számít.

Jókorát, 40-ről 72-re emelkedett a magyarországi cégek száma a kelet-közép-európai régió ötszáz legnagyobb árbevételű vállalatát rangsoroló toplistán – derül ki a Manager Magazin szeptemberi számából. A magyar mellett a bolgár, horvát, lett, litván és ukrán cégek száma nőtt a listán, míg a cseh, lengyel, román, szerb és szlovák vállalatok közül kevesebb került be a régiós élmezőnybe, mint tavaly.

A válság előtti állapotot mutatja, hogy tavaly jelentősen, mintegy 9 százalékkal bővült az 500 legnagyobb kelet-közép-európai cég összesített árbevétele. Míg 2007-ben a legdinamikusabb növekedést a lengyel, a lett és a szlovák cégek mutatták, tavaly a lett, a litván, a horvát és magyar vállalatok árbevétele fejlődött ugrásszerűen.

A top 500-as listán a válság nyomán elindult az átrendeződés. Az elemzés jól mutatja, hogy vannak kiemelkedő cégek a hazai vállalatok körében is. Mégpedig a legnagyobb árbevételű kelet-közép-európai vállalatok közül már 72 hazai, ezzel Magyarország a negyedikről a harmadik helyre lépett előre a top 500-as listán lévő cégek számát tekintve. A top 500-as lista 72 magyar cégéből tizenhárom található az első százban, tíz az első ötven között. A legnagyobb tíz vállalat közé pedig két magyar cég került be, a Mol (2. helyezett) és az Audi (6). Őket az E.ON Földgázkereskedelmi Zrt. (22) követi. Az első tíz magyar vállalat között villamosenergetikai (MVM), elektronikai (Samsung), egy további autógyártó (Magyar Suzuki Zrt.) és egy kereskedelmi cég is található (Tesco Global Áruházak).

A kelet-közép-európai országok top 500-as listájának első tíz helyén négy lengyel, két magyar és egy-egy cseh, szlovák, ukrán és litván cég van. A tízből hat kőolajipari, energetikai vállalkozás, három autóipari és egy telekommunikációs társaság.

Olvasóink írták

  • 1. Freddy01 2009. szeptember 13. 11:24
    „Hát erre a listára aztán qurvául büszkék lehetünk...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasúti átalakítás

Összesen 25 vonalon, közel 3000 kilométeren lenne országos megrendelésű a vasúti személyszállítás a közösségi közlekedés átalakítása következtében a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium honlapján tegnap közzétett dokumentumok alapján. Tovább olvasom