Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

A mobiltelefon vezetés közbeni kinyomása is büntethető

Az indoklás szerint a mobiltelefon használata a telefonhívás fogadását, kezdeményezését vagy visszautasítását is felöleli.
A Kúria döntése szerint büntetendő telefonhasználatnak minősül még az is, ha vezetés közben akár egyetlen pillanatra is a kezünkbe vesszük és „használjuk" mobiltelefonunkat: a bejövő hívás egy gombnyomással történő visszautasítása már a KRESZ 3. paragrafusának második bekezdésébe ütköző cselekedet - írta a Népszava.

A lap pénteki számában, az Ügyvédvilág.hu beszámolója alapján írták, hogy a Kúriáig jutott egy ügy, amelyben a rendőrök bírságot akartak kiszabni valakire, aki vezetés közben kezében tartotta a telefont. A felperes a szabálysértést nem ismerte el, mert a bejövő hívást azonnal kinyomta, pontosan azért, hogy ne kövessen el szabálysértést – ezt a járműben ülő tanú is bizonyította.

A bíróságok rendre a rendőrségnek adtak igazat, végül a Kúria is így döntött.

Az indoklás szerint a mobiltelefon használata a telefonhívás fogadását, kezdeményezését vagy visszautasítását is felöleli. Minden olyan eset szabálysértésnek minősül, amikor a sofőr a mobil funkcióit igénybe veszi, figyelmét akár egy pillanatra is elvonva ezzel a vezetéstől. Akár egy gombnyomás is balesetveszélyes lehet, ezért a KRESZ vonatkozó bekezdése autóvezetés közben a mobiltelefon bárminemű használatát tilalmazza.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Budapesten rendezik 2016-ban a Bocuse d´Or nemzetközi szakácsversenyt

Stockholmban az idei európai versenyen jelentették be, ahol Molnár Gábor és csapata képviselte, akik… Tovább olvasom