Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

A mobil a harmadik világ esélye?

Robbanásszerűen terjed a mobiltelefon-használat a fejlődő országokban, s ez a gazdasági fejlődés motorja lehet.
A harmadik világ országaiban végzett legújabb kutatások szoros összefüggést mutatnak a mobiltelefon-használat terjedése és a gazdasági növekedés között: a mobilpenetráció 10 százalékos növekedése 0,6 százalékkal növeli az adott ország GDP-jét – áll a Der Spiegel című német hírmagazin internetes kiadásában. Nem is véletlen, hogy manapság a legtöbb készülék a fejlődő országokban talál gazdára.
Az IDC piackutató cég előrejelzése szerint idén egymilliárd új mobiltelefon kel el. Csak a harmadik negyedévben 255 millió készüléket adtak el a gyártók, ami az előző év megfelelő időszakához képest 21 százalékos növekedést jelent. Európában, Japánban és az Amerikai Egyesült Államokban a mobiltelefon elterjedtsége meghaladja a száz százalékot, azaz már mindenkinek van legalább egy készüléke, a két számjegyű növekedés így azzal magyarázható, hogy ennek terepe a harmadik világ.
A fejlődő országokban megugró keresletet az okozza, hogy a befektetés gyorsan megtérül, hiszen a mobiltelefon áthidalja az információs szakadékot, az információhoz való hozzáférés hiánya pedig éppen a szegénység egyik legfontosabb oka.
C. K. Prahalad, a Michigan állami egyetem közgazdászprofesszora (az Esélyek a piramis alján című, magyarul is olvasható könyv szerzője) szerint a mobiltelefon segítségével végre verseny és átláthatóság jöhet létre a harmadik világ agrárpiacán, ami igen előnyös a kistermelőknek. „Egy szegény embernek ugyanúgy nagy segítség a mobiltelefon, mint a közvetítő kereskedőnek”: a halász és a földműves mostanáig kénytelen volt kedvezőtlen áron túladni a feleslegen, mert sem az aktuális árakat, sem a kereslet alakulását nem ismerte, most viszont tájékozódhat, több árajánlatot is begyűjthet és megduplázhatja, vagy akár háromszorosára is növelheti a bevételét. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mától korlátozó intézkedések a repülőtereken

Komoly torlódások várhatóak hétfőtől az EU-tagállamok repülőterein, így Ferihegyen is: ugyanis… Tovább olvasom