Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

A mínusztól a nulláig és tovább

Az üzleti élet gyakorlati kérdéseiben eligazító tanfolyamokon vehetnek részt az érdeklődők a Szent István Egyetemen. A képzés ingyenes, a kurzusok teljes egészében állami támogatással zajlanak. A harmadik szemeszter a napokban ért véget.
A gazdasági élethez szorosan kapcsolódó, gyakorlatias tanfolyamokat indítunk elsősorban a Szent István Egyetem gödöllői campusának gazdaságtudományi, mezőgazdaság-tudományi és gépészmérnöki karán tanulóknak, valamint az itt végzett pályakezdőknek - mondja Kocza Mihály, a Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány oktatási menedzsere. A Regionális Fejlesztés Operatív Program keretében pályáztak, az alapítvány a főpályázó, partnerei: az egyetem, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány, az Egyetemi Kollégiumért Alapítvány és a Pest Megyei Munkaügyi Központ.

A 2005 novemberében indult program keretében két éven keresztül szemeszterenként három képzés folyik - projektmenedzsment, vállalkozói ismeretek és készségfejlesztő tréningek. Az oktatás fakultatív módon, 25-30 fős csoportokban zajlik, heti egy délután, négy órában. A 60 órás projektmenedzsment-képzésen az alapoktól kezdve a projekttervezés, projektgenerálás módszereinek elsajátításán keresztül az uniós pályázatok szakmai és pénzügyi lebonyolításáig jutnak el a hallgatók. A végzést igazoló oklevél megszerzésének feltétele, hogy a 15 hetes tanfolyam végén a résztvevők 4-5 fős csoportmunka keretében valamelyik operatív program pályázatára kidolgozzanak egy fejlesztési projektet. A számonkérés módjának hasznosságát igazolja, hogy a hallgatók közül többen a szüleik, rokonaik, közeli ismerőseik által működtetett vállalkozásokból merítenek fejlesztési elképzelést, és a kidolgozott pályázatot a prezentáció után, némi javítást, kiegészítést követően be is nyújtják a közreműködő szervezetekhez. Eddig 43 projektmunka készült el.

A 30 órás vállalkozói ismeretek keretein belül hat modulban hallhatnak előadást az érdeklődők vállalkozói alapismeretek, adózás, tb-ismeretek, a cégindításhoz kapcsolódó jogi ismeretek, PR, marketing, üzleti tervezés, finanszírozás és hitellehetőségek témakörökben. A héthetes kurzust az teljesíti sikeresen, aki abszolválja az írásbeli tesztet. A két tanfolyamra külön kell jelentkezni, de párhuzamosan is végezhetők. A projektmenedzsment-képzést eddig 203-an végezték el, a vállalkozóiismeretek-tanfolyamot pedig 161-en. A program zárásáig összesen 720 hallgató képzését tervezik.

Szeptembertől folytatódnak a személyiségfejlesztő tréningek is, 10-15 fős csoportokban. Ennek keretében a résztvevők tárgyalástechnikai, üzleti kommunikációs és konfliktuskezelési készségeit fejlesztik.

- Programunkat elsősorban a közép-magyarországi régióban valósítjuk meg, de az egyetem országos beiskolázásának köszönhetően vannak diákjaink Nyíregyházától Győrig - mondja az oktatási menedzser. - Tanáraink nem feltétlenül egyetemi oktatók, inkább az üzleti világban jártas és a gazdasági, adózási ügyekben tapasztalt, gyakorlati tudással rendelkező szakemberek. Az igényeknek megfelelő, színvonalas képzés érdekében egy értékelőlapon rendszeresen kikérjük hallgatóink véleményét az oktatókra és a képzésekre. Ha egy előadó egymás után háromszor rossz minősítést kap, mást keresünk helyette.

A most zárult szemeszter egyik legsikeresebb oktatójának Nagyné Pásztor Györgyi bizonyult. Sikerének titka, hogy az adózási, számviteli és tb-témákat olyan hétköznapi és közérthető nyelven adja elő, hogy az előképzettséggel nem rendelkezők is megértik, sőt meg is kedvelik. - Gyakorlati kérdésekkel foglalkozunk az órákon: melyik adózási forma a legjobb az egyes vállalkozásokban, mi a különbség az egyéni és társas vállalkozások között, milyen adóterhek vannak, milyen kedvezmények léteznek? A cél nem az adózási rendszer misztifikálása, hanem a lehetőségek megismertetése és az informálás. Életszerű példákkal próbálom bevonni a heterogén csoportot az oktatásba - avat be sikerének titkába az oktató.

A vállalkozóiismeretek-tanfolyamon most végzett Pa-csuta Péter a Szent István Egyetem természetvédelmi mérnök szakán első éves. - Érdekelt a téma, ezért jelentkeztem. Nagyon elégedett vagyok, mert rengeteg hasznos és gyakorlatias tudással gazdagodtam. Önálló vállalkozást szeretnék majd indítani, és ehhez szinte minden segítséget megkaptam a tanfolyamon. Vállalkozástudatosságot tanultam, rálátok a pénzügyekre, és tudom, nem elég egy jó ötlet, előre tervezetten kell nekilátni egy projekthez.

Kari Lóránt, a gazdasági agrármérnök szak negyedéves hallgatója a projektmenedzsment-tanfolyamot végezte el. - Leginkább a vendégelőadók témái tetszettek. Hasznos volt ez a néhány hét, mert nem a száraz tananyagról szólt, hanem gondolkodásmódot, szemléletet sajátíthattunk el. A vizsgafeladat egy pályázat elkészítése volt, amit 2-3 nap alatt sikerült összehoznunk.

Berendi Péter ötven éve tevékenykedik az üzleti életben, nevéhez kapcsolódik a Roland Divatház-csoport megalapítása. A vállalkozóiismeretek-tanfolyamon az alapkérdésekkel és az alapfeltételekkel foglalkozik, a bevezető órákat tartja. Olyan részletkérdésnek tűnő, ám fontos kérdésekkel is foglalkoznak, mint a jó megjelenés, a kulturált, korrekt kereskedői szemlélet vagy akár a kézfogások típusai.

- Azt szoktam mondani, hogy a mínusztól a nulláig oktatom a részvevőket. A nulla pont az, amikor az ügyvédnél megírjuk a társasági szerződést, ekkor indul a vállalkozás. Én az idáig vezető utat mutatom be, beleértve a buktatókat - mondja Berendi Péter. - Gyakorlati példákon keresztül végigvesszük, mi minden szükséges egy vállalkozás elindításához. Kezdve a több hónapos anyagi tartalékkal, a piac felmérésével, a költségek kalkulálásán át egészen az arculat kialakításáig, beleértve a marketinget is. Van egy 25 pontos vállalatirányítási alapelvlistám, ezt vitatjuk meg. A kurzus vége felé szóba kerül, mi történik, ha már társat, netán alkalmazottakat is fel kell vennünk, befejezésül pedig üzleti tervet készítünk.

Forrás: www.nol.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszaküldte Sólyom a vagyongazdálkodási törvényt

Sólyom László visszaküldte megfontolásra az Országgyűlésnek az állami vagyonról szóló törvényt. A… Tovább olvasom