Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

A minimálbérnél mindenhol több a fizetés

A Rábaköz több cégénél is szakmunkáshiányra panaszkodnak a vezetők. Lapunk utánajárt a kereseteknek és megállapítható, hogy a minimálbérnél mindenhol több a fizetés, még a kezdők esetében is.
Az elmúlt napokban többször foglalkoztunk lapunkban a Rábaköz munkaerő-piaci helyzetével (Kisalföld, 2007. január 16.). Több kapuvári és környékbeli cégvezető kijelentette, hogy szűkebb pátriánkban több mint kétszáz betöltetlen státus létezik, jobbára hentes-, varrónő- és fémipari szakmákban keresnek képzett szakembereket. Hiába azonban az ötszázaléknyi munkanélküliség a környéken, ha ezekben a szakmákban nincs munkakereső. A szakiskolák ilyetén szakjaira pedig egyszerűen nincs jelentkező. Több üzenet is érkezett a Kisalföldhöz a témában és olvasóink az általuk vélhető alacsony keresetekben látják a szakemberhiány okait. Lapunk utánajárt azoknak a kereseteknek.
Bedecs Pál, a Kapuvári Hús Zrt. üzemvezetője azonnali belépéssel felvenne szakképzett henteseket. Az üzemvezető szerint cégük elfogadható keresetet ajánl a képzett húsipari szakmunkásoknak, akik a próbaidő lejárta után a minimálbér kétszeresét vihetik haza, amennyiben teljesítik a vezetés elvárásait.
A könnyűipar jelenleg Kapuváron koránt sincs leszállóágban. Kapuváron szinte állandó beszédtémát ad a ruhaipari cégek bérszínvonala (Kisalföld, 2005. december 16.). Ezzel szemben a megkérdezett szakemberek már elfogadható bérezésről beszélnek, amit vélhetően az állandó szakemberhiány is generál. Bujtás Vince, a Ruhaipari Zrt. elnök-vezérigazgatója kijelentette: a teljesítménybérben dolgozó munkatársai tavaly átlag bruttó nyolcvanháromezer forintot kerestek. A kezdő varrónőket minimálbérrel veszik fel, de ezt javuló teljesítmény esetén gyorsan meg lehet haladni. Információink szerint hasonló, de akár jobb fizetések érhetők el a környék más könnyűipari cégeinél is.
Állandó munkaerő-felvétel van a kapuvári Provertha Zrt.-nél is. Füzi István gyárvezető szerint a betanított munkások négyszázhúsz, a már több mint egy éve a cégnél dolgozók négyszázhatvan forintos órabérben dolgoznak. Füzi István hozzátette: a legrosszabb esetben is megkapják a négyszázhúsz forintot óránként. Az alkalmazottak ezenfelül teljesítmény-, műszakpótlékot és étkezési hozzájárulást is kapnak. Az üzemvezető szerint idén emelik az említett béreket.
Egy környékbeli hasonló műszaki szerviz betanított munkásainak bruttó nyolcvanezret, szerelői-

nek pedig százezer forintot fizet.
A beledi Wiedenmann Kft. a tavasszal induló új beruházásához több vasipari szakmunkás felvételét tervezi. Pálkövi Tamás cégvezető is a szakképzettek hiányára panaszkodik, pedig lapunknak elmondta: az elmúlt évben juttatások nélkül átlag százharmincnégyezer forintot vitt haza egy vasipari szakmunkás Beledről, de „egy képzett szaki esetében ez magasabb is lehet”. A kezdőket ennél valamivel alacsonyabb bérért veszik fel, de ez az összeg egy éven belül elérhető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárol szezon végi kiárusításokon?

Tovább olvasom