Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

A mindennapos tisztálkodás

A mindennapos tisztálkodás s ezen belül a fürdés és zuhanyozás nem képezte mindig az emberek hétköznapjainak részét. Volt olyan idő, amikor korántsem elfogadott, sőt csaknem tiltott mozzanatnak számított, ha az emberek otthon vagy netán fürdőkben, – ahogy akkoriban mondták – fürdőt vettek.
A mai kor hölgyei akár órákat is képesek eltölteni a fürdőszobában. Illusztráció: MTI
Az Indus folyó melletti romok ötezer esztendős fürdőkultúráról árulkodnak. A krétai palotákban már fürdőszobát és fürdőkádat találtak. Az antik fürdőkultúrát a rómaiak a világbirodalom minden zugába elvitték. Róma városában hatalmas, fényűzően berendezett fürdők szolgálták a lakosság tisztálkodását, szórakozását, sőt néha művelődését is. A római birodalom bukása után eltűntek a luxusfürdők s azzal együtt az emberek tisztálkodási igénye is alábbhagyott.

A városokban emellett fürdőházak nyíltak, ahol megjelentek a borbélyok. Ezeknek a fürdőházaknak azonban elég rossz hírük volt.

XIV. Lajos napi mosakodása abból állt, hogy reggelente parfümbe mártott kendővel letörölte az arcát, majd néhány csepp rózsavizet öntött a kezére. XV. Lajos korában a versailles-i palotában végzett munkálatok során egy befalazott helyiségre bukkantak, amelyben egy fürdőkád állt.

Mivel nem tudták, hogy mire is való, a későbbiekben szökőkúttá alakították át. A XVII. században hazánkban mai szemmel nézve kissé érdekes tisztálkodási szokások láttak napvilágot. Ritkán fürödtek a főurak, lábat, kezet, általában csupán kéthetente mostak.

Híres volt a törökök fürdőkultúrája, mivel náluk a mosdás, a fürdés vallási előírásnak számított. Budának a középkorban is látogatott „hévizeit" ők építették ki kupolás fürdőkké. Érdekes, hogy a bécsi Hofburgban egészen addig nem volt fürdőszoba, amíg Erzsébet királyné Ferenc József császártól ezt a kiváltságot meg nem kapta saját maga számára. Ha I. Vilmos császár fürödni szeretett volna – amit hetente egyszer engedett meg magának – a közeli hotelból hozatta át a palotába a bádog fürdőkádat.

Látható hát, hogy nem is volt mindig természetes az otthoni tisztálkodás. Milyen szerencsénk is van, hogy egy jó kis zuhanyozásért nekünk már nem kell a szomszédba menni...

Maller Emese

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sztrájkoló vasutasok

Beszüntetik a munkát az olasz vasutasok Messina térségében december 15-én 9 órától 17 óráig. Ez idő… Tovább olvasom