Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

A mikrohullámú sütők okozzák a járványszerű elhízást?

Egy brit tudós szerint a mikrohullámú sütők elterjedése jelentette a járványszerű elhízás kezdetét. Jane Wardie arra hívta fel a figyelmet, hogy a túlsúlyos emberek száma 1984 után kezdett el meredeken emelkedni, ami egybeesik a mikrók és a készételek nagy-britanniai elterjedésével.
1980-ban az Egyesült Királyságban a nők 8, a férfiak 6 százaléka volt kövér, míg 2004-ben már mindkét nemnél 24 százalék volt ez az érték. A "járvány" nem kerüli el a gyerekeket sem: a 2-15 éves korosztály 16 százaléka számított kövérnek 2003-ban.

A szakemberek általában a sok kalóriát tartalmazó étrendet és a kevés mozgást hibáztatják, bár sokan hozzáteszik, hogy a korábbi generációk még több energiát vettek magukhoz, igaz, sokkal több fizikai munkát végeztek.

A University College London professzora kutatásairól elmondta: sok évre visszamenőleg megvizsgálta a népesség súlyadatait, és 1984 és 1987 között nagyon világosan látszik a járványszerű kövérség kezdete.

"Megvizsgáltuk, hogy mi változott ebben az időben. Az egyik, hogy a mikrohullámú sütők elterjedésének köszönhetően jelentősen lerövidült az ételek elkészítéséhez szükséges idő" - emelte ki Jane Wardie.

A professzor hozzátette: ezekben az években az élelmiszerek olcsóbbak lettek, és megjelentek a gyorsan elkészíthető ételek a szupermarketek polcain.

A közvetett módon a mikrókat felelőssé tevő elmélet csak az egyik a három közül, amelyeket a cheltenhami tudományos fesztiválon megvitatnak. A másik kettő a szupermarketek elterjedését, illetve a második világháború végét emeli ki.

A londoni City University professzora szerint nem 1984, hanem 1948 az elhízási probléma kulcsdátuma, ekkor nyíltak meg ugyanis az első szupermarketek.

"A szupermarketek fémjelzik a huszadik század végének életmód-forradalmát, amely során az árak csökkentek, elterjedt az autók használata, visszaesett a fizikai aktivitás és bevezették az általános egészségbiztosítást" - sorolta az elhízás okait Tim Lang.

A harmadik álláspontot a Bristoli Egyetem professzora képviseli, aki szerint 1945-ig, a második világháború lezárásáig kell visszatekinteni.

"A háború végével a technika egyre jobban helyettesíti a fizikai erőfeszítést mind a munkában, mind a szabadidő eltöltésében" - hangsúlyozta Ken Fox.

A kompromisszumos álláspontot a National Obesity Forum klinikai igazgatója fogalmazta meg, aki úgy véli: a fent említett mindegyik elmélet igaz lehet, és a probléma nem vezethető vissza egyetlen okra.

"A mikrohullámú sütőknek előnyei is vannak, hiszen egészségesen lehet főzni a segítségükkel, és a szupermarketekben is kaphatók egészséges élelmiszerek" - húzta alá David Haslam.

A második világháború végét ő is fontosnak tartja, mivel az utána született nemzedékek már nem ismerik az élelmiszerhiányt, így nem tanulták meg beosztani sem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos vereséget szenvedett válogatottunk Norvégiában

Súlyos vereséget szenvedett Európa-bajnoki selejtező mérkőzésen a magyar labdarúgó-válogatott… Tovább olvasom