Kisalföld logö

2018. 10. 15. hétfő - Teréz 11°C | 21°C Még több cikk.

A mikrohitel reneszánsza

Győr-Moson-Sopron - A válság hatására nőtt meg a mikrohitel iránt érdeklődő, azt igénylő kisvállalkozások száma. Mintha újra felfedezték volna maguknak ezt a kedvezményes kölcsönlehetőséget, forrásszerzést, ami már 16 éve létezik hazánkban.
A mikrohitel hazai története 1993-ban kezdődött, akkor annak keretében 300 ezer forint kedvezményes kölcsönt tudtak felvenni a kisvállalkozások. Phare-támogatás, uniós forrás biztosította a kihelyezhető alapot, az ügyintézést a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány és országos hálózata intézte, intézi. A program olyan jól sikerült, hogy támogatás nélkül is tovább működhet, a kölcsönök törlesztése során visszafolyik a pénz az alapba, amit azóta az állam is megnövelt, így abból újabb vállalkozások részesülhettek, részesülhetnek. Az évek során a felvehető hitel összege is nőtt, ami jelenleg 6 millió 350 ezer forint.

Megyénkben a Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány foglalkozik a mikrohitellel, 2001 óta mintegy 1,5 milliárd forint kölcsönt adott ki ennek keretében. Iváncsics János, a KVA ügyvezető igazgatója és Farkasné Szabó Katalin gazdasági igazgató elmondta: 2007-ben csaknem 106 millió, 2008-ban 291 millió forintnyi hitelt vettek fel így vidékünkön a kisvállalkozások. Ezek az adatok már éreztetik azt a tendenciát, ami tavaly ősz óta látványos: mintegy 20 százalékkal megemelkedett az érdeklődők száma azzal egyidejűleg, hogy a bankok megszigorították a hitelfelvételt.

Újra felfedezték maguknak a mikrovállalkozások a kedvezményes kölcsönlehetőséget. Felvételünkön dr. Iváncsics János és Farkasné Szabó Katalin. Fotó: H. Baranyai Edina
Újra felfedezték maguknak a mikrovállalkozások a kedvezményes kölcsönlehetőséget. Felvételünkön dr. Iváncsics János és Farkasné Szabó Katalin. Fotó: H. Baranyai Edina

Amikor pedig a jegybanki alapkamat 11,5 százalékra emelkedett tavaly október végén, az országos mikrohitel-bizottság azért, hogy segítse a kis- és közepes vállalkozásokat, a mikrohitel kamatát, ami addig a jegybanki alapkamattal mindig azonos szintű volt, 9 százalékra csökkentette. Ezért a mikrocégek újra felfedezték maguknak ezt a kedvező lehetőséget, az idei érdeklődésekből arra lehet következtetni, hogy folyamatosan emelkedni fog az igénylések száma.

A KVA tapasztalatai szerint a válság miatt előremenekülnek a vállalkozások, igyekeznek tevékenységüket úgy bővíteni, hogy több lábon álljanak. Ezért muszáj fejleszteniük, ehhez pedig jó esélyt jelent a mikrohitel. Fél év a türelmi ideje, addig csak a kamatot kell törleszteni, 8 év a futamidő. Alapvetően beruházási hitel, de lehet forgóeszköz finanszírozására is igényelni; előtörlesztésre, végtörlesztésre is költségmentesen van lehetőség. Szintén az igénylők helyzetének segítése miatt tették folyamatossá az elbírálást. Előnyt jelent az is a maximum 9 alkalmazottat foglalkoztató, maximum 200 millió forint nettó éves árbevételt elérő vállalkozásoknak, hogy fedezetként az ingatlan teljes értékét beszámítják és nem kizáró ok, ha kezdő a vállalkozó vagy fejlesztés miatt voltak veszteségei. Érdeklődni a 96/512-530-as telefonszámon vagy az info@kva.hu e-mail címen lehet. A mikrohitel nagy testvére ügyében is, ugyanis a mikrohitel-plusz keretében 15 millió forint kölcsön 10 éves futamidőre vehető fel és a két hitel kombinálható is.

Olvasóink írták

 • 2. rimanyiz 2009. február 11. 11:07
  „Kedves olvasónk!
  Igaza van, még több olyan feltételt is jó lett volna beleírni a cikkbe, amit nem is említett, de azok se fértek bele. Azonban a cikkben jelölt telefonszámon, e-mail címen szívesen adnak felvilágosítást vagy személyesen a Kazinczy utcában. Érdemes érdeklődni, többféle szakág vállalkozói kaphatnak mikrohitelt vagy mikrohitel pluszot.
  Remélem, azért cikkünk így is segítette az információszerzésben.
  Rimányi Zita újságíró”
 • 1. albatrosz 2009. február 10. 12:23
  „Azt is bele kellett volna irni, hogy milyen jellegü pld kereskedő,termelő vállalkozások kaphatnak és milyen feltételekkel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Enyingen rettegnek Arkan kommandósaitól

- Maga csak ne sokat kérdezősködjön, mert úgy jár mint a leszúrt kézilabdázó. Itt olyan roma… Tovább olvasom