Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

A Microsoft újra a vállalat-ranglista élén

A Microsoft újra a csúcson van, legalábbis ami a vállalat piaci értékét illeti. A szoftvergyártó óriás piaci értéke a keddi tőzsdei záráskor 281,23 milliárd dollár volt, míg a hosszú ideig első helyen álló General Electric (GE) piaci értéke "mindössze" 261,32 milliárd dollár.
Augusztus közepe óta szinte folyamatosan csökkent a GE részvényárfolyama, míg a Microsofté a szeptemberi valamivel enyhébb visszaesés után jelentősen emelkedett az utóbbi napokban. A történeti pontosság kedvéért az első helyet október 7-én vette át a szoftvergyártó óriás.
A győzelem értékét valamelyest csökkenti az a tény, hogy mindkét cég piaci értéke kevesebb, mint felére csökkent a piaci csúcshoz képest. A monopóliumellenes per korábban nagyon ártott a Microsoft piaci értékének, míg a GE-t a jövőbeni növekedéssel kapcsolatos aggodalmak gátolják. A Microsoft -- amely csütörtökön teszi közzé első pénzügyi negyedéves eredményeit -- többször állt már az illusztris lista élén az évek során. A GE tavaly hagyta le a redmondi óriást a Financial Times által összeállított ranglistán.
Az évek során gyorsan változott a ranglista: a Microsoft piaci értékének csúcsa 624 milliárd dollár volt 1999 vége felé, míg a GE majdnem ugyanilyen szintet ért el egy évvel később. 1999 vége óta a Microsoft részvényárfolyama szabadesésben volt a cég ellen folyó antitröszt-per miatt, mi több 2000. április 3-án a cég piaci értéke egy nap alatt 80 milliárd dollárral csökkent, mivel a szövetségi bíró azt az ítéletet hozta, hogy a cég megsértette a monopóliumellenes törvényeket. A Microsoft visszaesése után rövid ideig a Cisco Systems vette át az első helyet a ranglistán, a cég piaci értéke meghaladta az 500 milliárd dollárt -- ma a vállalat piaci értéke csak 79,53 milliárd dollár. A GE 2000 áprilisában szerezte meg újra az első helyezést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre többen olvassák az internetes médiát

Magyarországon 1998 óta megkétszereződött az Internet-hozzáféréssel rendelkezők… Tovább olvasom