Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

A Microsoft tart a nyílt forráskódtól

A Microsoft szerint a szabadforrású szoftverek sikere jelentősen lecsökkentheti a társaság bevételeit, és a termékek árának mérséklésére kényszerítheti a céget, ami jelentős kihatással lenne a szoftveróriás nyereségre is.
"Amennyiben a szabadforrású modell térhódítása tovább folytatódik a piacon, a társaság termékeinek eladásai jelentõsen csökkenhetnek, ami az árak csökkentését teszi szükségessé, és a nyereség visszaesését eredményezi" - közölte a szoftveróriás Microsoft az amerikai tõzsdefelügyeletnek (Securities and Exchange Commission) tett nyilatkozatában.
A jelentésben a redmondi (Washington) központú társaság szembeállítja a szabadforrású, illetve szabadalmaztatott üzleti modelleket.
A szakértõk számára nem meglepõ a Microsoft hangneme, mivel a társaságok gyakran fogalmaznak kissé aggódó hangon a szabályozó bizottságoknak tett jelentésükben. A társaság további veszélyforrásként ítélte meg a pereket, a cég számos új termékének sikertelenségét, valamint a kedvezõtlen gazdasági és nemzetközi politikai helyzetet.
A Microsoft komoly veszélynek tartja, hogy számos kormány tervezi a szabadforrású megoldásokra való átállást. Ilyen kormány például a dél-afrikai, de az utóbbi idõben Németország is tett ilyen irányú lépéseket. A német kormány többek között olyan szoftverek fejlesztésével bízott meg társaságokat, amelyek a jelenleg alkalmazott Microsoft-termékeket helyettesíthetnék Linux operációs rendszer alatt.
A szabadforrású megoldások által gyakorolt nyomás azonban nem csak pénzügyi kérdés. A Microsoft a közelmúltban egy program keretében elérhetõvé tette a Windows operációs rendszerek forráskódját a projektben részt vevõ országok kormányainak szakértõi számára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az akvárium berendezése

Az akvárium összeállítása tág teret enged az alkotó fantáziának. Kettős célja van : minél vonzóbbá… Tovább olvasom