Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

A Microsoft kifizette az EU-bírságot

Valószínűleg még a szakértőket is meglepte a hír, miszerint július elsején a Microsoft rendezte az Európai Bizottság által korábban kiszabott 497,2 millió eurós büntetést.
Bár a fellebbezést benyújtotta, mégis "kiperkálta" az Európai Bizottság által kiszabott bírságot az amerikai szoftveróriás. A vállalat tette mindezt úgy, hogy néhány hete benyújtotta a fellebbezését az ítélet ellen, tehát elvileg semmi sem kötelezte volna a bírság kifizetésére. Az átutalás tényét egyébként megerősítette Mario Monti, az Európai Unió versenyügyi biztosának egyik szóvivője is.
Mint ismeretes, ez volt a legnagyobb büntetés, amelyet az Európai Unió valaha is kiszabott egy vállalat ellen. Az persze még kérdéses, hogy ezek után miként folytatódik majd az ügy az illetékes luxemburgi bíróságon, hiszen arról nem szól a fáma, hogy például a Media Player médialejátszó szoftvernek a Windows operációs rendszerekből való eltávolítása alól mentesült volna a bírság kifizetésével a Microsoft.
A redmondi vállalat egyébként megállapodott a minnesotai felhasználókkal is, akik az egyezmény értelmében 241,4 millió dollár kártérítést kapnak. Az esetről már korábban beszámoltunk, ám csak július elsején vált biztossá, hogy megszületett a már idén áprilisban beharangozott megállapodás, miután a felek az ügyben eljáró bíróság előtt is kinyilvánították megegyezési szándékukat. A Microsofttól befolyó összegből - bónok formájában - 174,5 millió dollár számítástechnikai eszközökre költhető, míg 59,4 millió dollár pedig a felmerült ügyvédi költségeket fedezi.
Mivel Bruce Peterson minneapolisi bíró is elfogadta a megállapodást, így minden akadály elhárult a fizetés elől. Minnesotában egyébként a felhasználók - a többi szövetségi államhoz hasonlóan - szintén a túl magasnak tartott szoftverárak miatt perelték be a redmondi céget. A magánszemélyek szerint főleg a Windows operációs rendszerek, a az Excel és a Word irodai programok kerültek túl sokba és ezzel a vállalat megsértette Minnesota szövetségi állam törvényeit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rák (VI. 22 - VII. 22.)

Visszahúzódó, érzékeny, családszerető. A hangulata nagyon változékony. Tovább olvasom