Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

A Microsoft a Fehér Házban lobbizik az EU ellen

A Microsoft rejtett lobbikampányt indított az Egyesült Államokban annak érdekében, hogy az állam és számos amerikai cég is segítsen neki az EU-val régóta húzódó trösztellenes vitában.
A cég képviselői a Fehér Ház és az Igazságügyi Minisztérium munkatársait is megkeresték, hogy álljanak a vállalat mellé az Európai Bizottsággal folytatott harcában. A szoftvergyártó egy memót is kézbesített számos amerikai vállalatnak, köztük legalább egy gyógyszeripari konszernnek, hogy lobbitevékenységükkel támogassák a Microsoftot. A memó tartalmazza az igazságügyben és a Fehér Házban dolgozó két érintett nevét és telefonszámát, illetve a számukra fontos útmutatót a segítségnyújtáshoz, értesült a Financial Times.

Mint arról az mfor.hu korábban már beszámolt, a Microsoft beperelte az Európai Bizottságot az EU második legmagasabb fokú bíróságánál egy, a szoftveróriást sújtó döntés miatt. A bejelentés még augusztus 10-én készült, ám a bíróság nyáron szabadságon volt. Az ügy apropója egy már korábbi bizottsági döntés felülvizsgálása, illetve annak megerősítése a szoftvercég ellenében. A Microsoft korábban is panaszt tett az Európai Bizottságra, amely Windows operációs rendszerét alaptalanul monopolhelyzetűnek titulálta.

A Microsoft 2005 júliusában 775 milló dollárt volt kénytelen fizetni az IBM-nek egy trösztellenes döntés nyomán. A megegyezés értelmében a szoftvergyártó további 75 millió dollárt fizet a számítógép-gyártó óriásnak a cég programjaiért. A Microsoft közlése szerint ezzel megoldódik a megkülönböztető árazással és túlszámlázással kapcsolatos IBM-reklamációk nagy része.

Tavaly pedig Brüsszel 2004 májusában erőfölénnyel való visszaéléssel találta bűnösnek az amerikai szoftvergyártót. Ennél is fontosabb, hogy számos változtatásra kötelezte a céget. A vállalatnak idén május végéig kellett volna lehetővé tennie más szoftverkészítők számára a Windows operációs rendszer szerver oldali együttműködésének beépítését, ám ez addig nem történt meg.

Forrás: Menedzsment Fórum

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sportszeretet és gazdaság

Magyarországon a sportcélú nagy létesítmények létrehozása állami pénzek nélkül szinte elképzelhetetlen. Szerencsére akadnak olyan vállalkozók, akik döntenek, majd belevágnak, építenek, és azért üzleti érdekeiket szem elől soha nem tévesztve alkotnak. Rigó László ilyen ember.Jóvoltából Győr a DAC-pályától karnyújtásnyira százmilliós sportcentrummal gazdagodott. Tovább olvasom