Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

A Miasszonyunk-jelenség színe és fonákja

Az ideális nőről alkotott kép alaposan megváltozott kétezer év óta a közízlésben. Míg a Szent Szűz népszerűsége átível korokon, és az idő végtelenjébe tart, Madonna, a popsztár csak nemrégen született, mégis milliók ejtik ki áhítattal a nevét. Mária az emberek együttes akaratából kapta, Louise Veronica Ciccone viszont választotta magának a Madonna nevet.
Mária, Isten fiának anyja
Máriával kapcsolatban a kétkedőn gondolkodók számára az egyetlen titkosnak és megfejthetetlennek tekintett, minden időben visszatérő kérdés az ő teherbe esése. A fogantatás annyira misztikus, ámulatba ejtő, hogy egyszerűen lefegyverez.

Tudni azt, hogy Isten vagy más szóval a Mindenség, vagy megint másképpen az Élet maga legtisztább formájában kívánt megjelenni az emberek között, s ehhez felhasználta a saját teremtő energiáját, mely anyaggá sűrűsödött, lüktető élő közeggé egy nő testében, aki várta a bekövetkezést... Isten bölcsőül választotta Mária méhét, mert később emberi szóval akart üzenni, szándékosan. Mária elérhetőként tudta magát a fogantatás előtt is, különben Isten nem találta volna meg éppen őt.

Máriában hatalmasan létezett a vágy, hogy adjon. Szeretett volna mindent befogadni, hogy a minden boldog legyen benne. Az ő nőiessége a legmagasabb szinten e szerint előbb létezett, mint hogy a dolog megtörtént volna. A Szűz csendjében fakadt szabad akarat hívó hangjára válaszolt az Isten, amikor őt megtalálta. Voltak ők az egyesülés határtalan élvezetében.

Szenvedélyesen szelíd

A hívők sírnak, a meghatottság és az öröm könnyeit hullatják, amikor Máriára mélyen gondolnak, ez az állapot pedig szavaik szerint áldásos. A csodát mint pusztán az ő létezésének bizonyosságát nyújtotta Isten példaként: ekkora a teremtőerő. Máriát a későbbi korokban felkapta a divat, s követendőnek számított hozzá hasonló módon élni. A minden befogadása helyett az önmegtartóztatás, az Istennel való egyesülés helyett a szeplőtelen fogantatás kifejezések lettek használatosak, mintha az egyébként természetes mód súlyos szépséghiba volna. A szenvedélyesen szelíd Mária elé a szavakból emelt falak vontak időnként mégis átjárható határt évszázadokon át – sokan hozzá imádkoznak ma is a gyermekekért, az anyákért, a családokért, sokan tőle várják, hogy megszűnjenek a szenvedéseik. A szűz megkapta a Miasszonyunk nevet, a tisztelet legteljesebb jeléül.

Madonna, a második ezredforduló csillaga
Átlátszó fekete tüll


Louise Veronica Ciccone pályája akkor kezdődött, amikor elhatározta, hogy ő lesz az évezred popcsillaga. A Madonna nevet választotta, egyértelmű üzenettel: minden pillanatában és rezdülésében nő akar lenni, a Miasszonyunk akar lenni. Előbb a botrányosan ízléstelen olcsó szerelések véletlenszerű harmóniájában tűnt fel a színpadon, később szögecses bőrdzsekiben és neccharisnyában vonta magára a figyelmet, láttatva feszes combjait. Igen, mindenki odanézett. Keblei között a kereszt jelével járt a világban, máskor átlátszó fekete tüllt vett fel melltartó nélkül. A közönség megérte, hogy harisnyakötőt használt fejdíszként, és vörös ajkakkal, platinaszőkén, fehérneműk között súgott dallamban esti mesét a szexről. Madonna megtette, hogy öltönyben és nyakkendőben jókora szivarral a szájában jelent meg. Igen, mindenki arra gondolt. Kétséget soha egyetlen pillanatában nem hagyott afelől, hogy a szexualitás mindenen átható élvezetéről üzen, és erre feltétel nélkül mond áment.

Vibrál a levegő

A róla készült beszámolók szerint korlátok nélkül szeretkezik, szeret élni, és szeret mindent, ami örömet jelent. Befogad és újjá formál. A szabadság hazájában tud olyan témát feldobni, ami provokatívnak számít. Mélységében élvez, az utolsó cseppig. Negyvenhét évébe belefért két férj, két gyermek, számtalan szerető. Tapasztaló lényként az újabb és újabb kérdéseire újabb és újabb válaszokat keresett, így foglalkozott a kereszténységgel, mélyedt el a buddhizmusban, most éppen a zsidó misztikus hagyományok vonzzák. A popsztár életenergiája elképesztő, a feltöltődéshez rendszerint segítséget kér fentről – koncertek előtt táncosaival kézen fogva imádkozik a gyermekekért, a békéért, a szenvedőkért.

A vörösbe vont színpadon szenvedélyétől vibrál a levegő, miközben előadja a Like a virgin című produkciót, és saját magát szereti. Hitelesen átélt szerepe szerint szűz. Azt hinnénk, már-már lehajol az égbolt, és átöleli a gyönyörű szőke nőt, amint önnön tüzében lobog, de nem tudunk róla, hogy akár egyetlen csodálatos pillanatban elég sűrű lett volna az energiája a fogantatáshoz...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Kisalföld kedvenc tanárai

A Kisalföld új kampányt indít, amelyben olvasóink segítségével keressük az év pedagógusait. Tovább olvasom