Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 25°C Még több cikk.

A méz egészséges – ha nem répacukor

Az a méz, mely répacukrot is tartalmaz, ugyan nem káros az egészségre – legalábbis nem károsabb a fogyasztása, mint a tudatos cukorevés –, de nem is hasznos. A répacukorral kevert méz épp azokat a tulajdonságait veszti el, amelyekért veszik. A megyei méhészeti szaktanácsadó szerint egyelőre legjobb közvetlenül a termelőtől vagy szaküzletből vásárolni mézet.
Illusztráció: Tésik Attila
Különböző történetek keringenek azzal kapcsolatban, hogy a boltokban kapható méz mennyire igazi, vagy mennyire nem. Megkérdeztük Bross Pétert, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnökét.

– Jelenleg kevés üzletben árusítanak tiszta mézet – mondja. Bizonyos kiszerelőktől származó mézek 20-30, de akár 50 százalékban is tartalmazhatnak hozzáadott répacukrot. Holott a fogyasztó elsősorban egészségügyi okokból eszi a mézet. Kimondottan olyan édesítőszert akar fogyasztani, melyben nincs répacukor.

– Németországba küldtünk mézet akkreditált laboratóriumba, bevizsgáltatni. Számos minta olyan minősítést kapott, hogy hamisított – mondja az országos egyesület elnöke. Az egyesület az országos állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hatóságot is tájékoztatta erről, eredmény nélkül. Pongrácz Attila, az országos egyesület megyei szervezetének elnöke, méhészeti szaktanácsadó arról számol be: az itthoni méhészektől fölvásárolt, jó minőségű, tiszta, szermaradványmentes mézet máshonnan behozott, olcsóbb mézek följavítására használják bizonyos kiszerelőüzemek. Erre az ad lehetőséget, hogy az uniós előírások kevésbé szigorúak a mézzel kapcsolatban, mint a csatlakozás előtt alkalmazott hazaiak voltak. A vizsgálatok szerint húsz kiszerelőüzem mintái közül az egyik egyáltalán nem tekinthető méznek, igazán kiválónak két-hármat lehetett mondani, míg a többi különböző minőséget mutatott.

A méz kedvező egészségügyi hatásait melegítéssel is meg lehet szüntetni. – A méz az állás során idővel bekristályosodik. Ahhoz, hogy a kívánt űrtartalmú üvegekbe kiszereljék, vagy akár ahhoz, hogy egyéb mézekkel keverjék, újra folyékony állapotba kell hozni, föl kell melegíteni – magyarázza a méhészeti szaktanácsadó. Minél többször melegítenek egy mézet, annál inkább fönnáll a veszély: a benne lévő, a méhektől származó enzimek – melyek a mézcukrot egyszerűbb cukrokra bontják, s így egészségesebbé teszik a mézet – lebomlanak. A nem megfelelő technológiával kezelt méz antibakteriális, fertőtlenítő tulajdonságait is elveszti.

Hogyan különböztetheti meg a fogyasztó az igazi, és a cukorral, illetve gyöngébb mézzel kevert, sokszor melegített mézet? A veszély épp az, hogy sehogyan. A megoldás? Pongrácz Attila szerint egyelőre legjobb szaküzletből vagy közvetlenül a termelőtől vásárolni mézet, amely még nem került kiszerelőüzembe, és ott nem keverhették mással. A megnyugtató megoldás zártkörű részvénytársaság alapítása lenne, melyen jelenleg dolgozik is az egyesület. Ha ebbe a méhészek legtöbbje belép, akkor felelősségre lehet vonni azokat a kiszerelőüzemeket, melyek mézének minősége rosszabb, mint a vele a kapcsolatban álló zrt.-től, azaz a méhészektől felvásárolt, ellenőrzött minőségű méz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keverik a nagy nemzeti ünnepeket

A diákok keverik a nagy nemzeti ünnepeket, 1956-ról pedig különösen keveset tudnak –… Tovább olvasom