Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

A mese örömforrás

A mese: érzelmi kötelék szülő és gyermek között. A szókincset fejleszti, és a gyermek biztatást kap: egyszer te is okos, nagy és bátor leszel, mint a mesében szereplő legkisebb fiú.
Nemcsak hallgatják, hanem el is játsszák a mesét a gyerekek a Pick Alapítványi Óvodában Fotó: Schmidt Andrea
Árnyas fák alatt üldögélnek a Pick Alapítványi Óvoda nagycsoportosai. Ahogyan évek óta nap mint nap, most is mesét hallgatnak. Az óvodát 22 éve vezető Szalma Györgyné azt mondja: a gyerekek életkorához választanak mesét. Fontos szempont a történet hosszúsága és nyelvezete.

– A legfőbb célunk a mesével az örömszerzés – mondja a vezető óvónő. – A mesék segítenek a gyermek személyiségjegyének megalapozásában, hiszen minden történetnek van érzelmi mondanivalója. Ha egy ovis egy vásott gyerekről hall történetet, s magára ismer, elgondolkodik. A gyerekek a könyveket is a kezükbe vehetik, leginkább azok a hasznosak ebben a korban, amelyekben kevés a kép – így ugyanis dolgozik a fantázia, a gyermek gondolataiban kelnek életre a királylányok, sárkányok, tündérek, törpék és boszorkányok.
Mesegyűjtő

A magyar gyermekirodalom egyik megteremtője, Benedek Elek (1859–1929) a székelyföldi Kisbaconban született. Benedek Elek nemcsak hallgatta, gyűjtötte is a meséket. Budapesten végezte a bölcsészetet, majd újságíróként és szerkesztőként dolgozott. A fiataloknak meseátdolgozásokat, verseket, színdarabokat, történelmi műveket ír. Születése napja, szeptember 30. a magyar népmese napja.  

– A legkisebbeknél a leporellók nézegetésekor a mama és a baba között nagyon erős az érzelmi egymásra hangolódás, és fejleszti a gyermek képességeit. A szülő tereli a gyermek figyelmét: nézd, itt a vonat, ez a kéménye – sorolja Kőrössy Judit, a Szegedi Tudományegyetem Pszichológia Tanszékének egyetemi docense. – A beszélgetéssel gazdagodik a szókincs.

A 3-4 éves gyermeket érdekli, mit csinált akkor, amikor kisbaba volt. A róla szóló történet érdekessége mellett érzelmileg is megerősíti az, hogy a mama mosolyogva, kedvesen beszél arról, amikor még kicsi volt. A gyermek érzi, hogy korábban is szerették. S közben megtanulja: mint minden történetnek, az életnek is folyamata van, abban vannak kitüntetett tér- és időpontok, így megtanulja strukturálni a saját életét és saját egyéniségét.

A klasszikus mesék olyan dolgokat fogalmaznak meg, amik a gyereket éppen foglalkoztatja. Mivel kicsi, nagyon sok dolgot nem tud még megtenni, de vágyik arra, hogy nagy legyen, erős és okos. A mesék pedig biztatást adnak: egyszer majd ő is nagy lesz, és ugyanazokkal a jó tulajdonságokkal rendelkezik majd, mint a mesehős, és megerősítik abban, hogy a dolgok mindig jóra fordulnak.

Legnépszerűbbek

A Somogyi-könyvtár gyermekkönyvtárának legnépszerűbb könyvei közé tartozik Zdenek Miler, Eduard Petiska: A vakond nadrágja és folytatásai, Benedek Elek: Nagy mesekönyv, Bálint Ágnes: Mazsola, A. A. Milne: Micimackó, Kate Saunders: Cicus és a Büdös Macskák háborúja, Thomas Brezina: Fiúk kizárva sorozat, J. K. Rowling: Harry Potter könyvek. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy helyi érdeklődő volt

a Hany Istók üzemeltetésére

Kapuváron a viták középpontjába került a be nem fejezett ipartelepi út sorsa, illetve a Hany Istók… Tovább olvasom