Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

A menteni indult hajót is menteni kellett a Balatonon

A viharos erejű szél miatt szombat este és éjjel két vitorlást kellett kimenteni a Balatonról, ahol az egyik, öt órán át tartó mentésben egy vízirendőrhajó is bajba került.

Horváth László, a Balatoni Vizirendészeti Rendőrkapitányság vezetője vasárnap az MTI-nek elmondta, hogy szombaton éjszaka 23 óra körül sikerült a vízimentőknek partra húzniuk azt a kisvitorlást, amelynek sodródásáról 18 óra után nem sokkal érkezett bejelentés. A hajón lévő három felnőttnek és egy gyereknek - akiket Tihanynál mentők vártak - az ijedtségen kívül nem esett bajuk.

A rendőrkapitány beszámolója szerint szombaton helyenként 90-100 kilométer/órás szél fújt a Balatonon, a levegő hőmérséklete 10 fok alá esett, és a 16-17 fokos víz is hűlni kezdett. Délelőtt még megtartották a balatonfüredi hagyományos, szezonnyitó és vitorlabontó ünnepséget, ahol aztán éppen a díszvendég hajó és rajta utazó Schmitt Pál - az Országgyűlés frissen megválasztott fideszes elnöke - előtt kellett éppen kimenteniük a vízirendőröknek két, a vitorlásról vízbe esett személyt, de nagyobb baj nem esett.

Szombat délután a fokozódó viharban és esőben két felelőtlen vitorlázó csapat is akadt, amely kiment a vízre, s aztán mentésre szorult. Az egyik, Balatonfüred közelében bajba került hajón sikerült hamar segíteniük a vízrendőröknek. A másik, Csopak közelében árbóctörés és motorhibásodás miatt elsodródott kisvitorlás mentése azonban igen nehéznek bizonyult. A mentést megkezdő rendőrmotoros műszaki hibás lett is, így hamarosan a rajta lévő vízirendőrökkel együtt maga is mentésre szorult. A helyzet megoldására egy újabb rendőrhajót küldtek, és a vízimentők Rupert nevű nagyhajóját is bevetették. A Rupert az a hajó, amelyik ilyen nagy viharban is képes közlekedni, de a nagy szél és eső miatt az is csak úgy tudta a személyeket kimenteni, hogy előbb partra húzta a vitorlást - számolt be a rendőrkapitány, aki szerint "elképesztő felelőtlenség volt a bajba jutott budapesti családtól, hogy kihajóztak a vészjósló előrejelzések és a közelgő vihar ellenére, kockáztatva egy 12 éves gyerek életét is".

A kérdőre vont család azzal védekezett, hogy még jó idő volt, amikor elindultak. A család egyik férfi tagja a közelmúltban szerezte meg a vitorlás engedélyét, és a frissen szerzett tudásával, valamint egy bérelt hajóval vitte vízre a fiát, a feleségét és az édesapját a feltámadó viharban.

Horváth László szerint nem szokványos balatoni viharról volt szó szombaton, hanem annál is erősebb és kitartóbb szélről és esőről, amely szélsőséges időjárárás várhatóan jellemző lesz a következő napokra is. A rendőrkapitány ezért felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg is életveszélyes hajóval útra kelni a Balatonon.

Olvasóink írták

  • 3. Truder 2010. május 16. 19:14
    „Ja és azzal védekeztek, hogy mikor elindultak, még jó idő volt...Utoljára két hete volt jó idő..”
  • 2. Truder 2010. május 16. 19:11
    „Gratulálok a felelőtlen zöldfülűnek, aki ilyen viharban, frissen szerzett tudását akarta fitogtatni, nulla rutinnal! Kockáztatva ezzel a családja életét, a hajó biztonságát! Nagy arc, kis ész..még szerencse, hogy már napok óta ezt harangozza a média, hogy mindenhol viharos szél, esőzések várhatók...Az ilyen okul egyáltalán ebből?”
  • 1. Mankapunka 2010. május 16. 13:02
    „Rutin,meg az évek a rendőrségnél mindig tisztelegnek.....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitelepítettek egy családot Vértesacsán

Három házat öntött el vasárnapra virradó éjszaka Vértesacsán, a falut körülvevő magaslatokról… Tovább olvasom