Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

A méhnyakrák elleni vakcina

A szakmai kollégium irányelvei szerint a nõket 11 és 12 éves koruk között ajánlott beoltani humán papillomavírus (HPV) elleni oltóanyaggal.

Az American Cancer Society (Amerikai Rák Társaság) megfogalmazta irányelveit a nemrég óta hazánkban is hozzáférhető, méhnyakrák elleni vakcinával kapcsolatban.

A szakmai kollégium irányelvei szerint a nőket 11 és 12 éves koruk között ajánlott beoltani humán papillomavírus (HPV) elleni oltóanyaggal, annak érdekében, hogy a későbbiekben elkerüljék a méhnyakrák kialakulását. A társaság álláspontja egybecseng más egészségügyi szakmai kollégiumok véleményével, többen is hasonló nézeteket vallanak ezen korosztály széles körű vakcinációjával kapcsolatban. Az Amerikai Rák Társaság becslései szerint 2007-ben az Egyesült Államokban mintegy 11.150 új méhnyakrákesetet fognak diagnosztizálni, és mintegy 3670 nő hal majd bele a betegségébe. A társaság szerint kiemelendő, hogy csaknem minden esetben összefüggést lehet találni a kialakult méhnyakrák és a HPV-fertőzés között.

Az új irányelvek rámutatnak arra, hogy a HPV elleni védőoltás csak akkor lehet maximálisan hatásos, ha a méhnyakrákszűrésre rendszeresen nem járó nők között is széles körűen tudják alkalmazni. Annak ellenére, hogy a HPV-vakcinát a méhnyakrák megelőzésének hatásos fegyvereként fogják egyre elterjedtebben alkalmazni, nagyon fontos, hogy a nők ezután is rendszeresen végeztessenek méhnyakrákszűrő vizsgálatot, még akkor is, ha korábban már részesültek oltásban.


 Az új irányelvek szerint

• Rutin HPV elleni védőoltás ajánlott a 11 és 12 év közötti lányoknak.
• A 9 év körüli lányok már kaphatnak HPV elleni oltást.
• A HPV elleni oltás a 13 és 18 év közötti nőknek is ajánlott, egy esetlegesen elmaradt oltás pótlására, vagy a korábban elkezdett oltási sorozat befejezése miatt.
• A HPV elleni oltóanyag jelenleg nem javasolt 26 évnél idősebb nők, illetve a férfiak számára.
• Egyelőre nem áll rendelkezésre elég adat ahhoz, hogy el lehessen dönteni, ajánlott-e az oltás a 19 és 26 éves kor közötti nőknek.
• A rendszeres méhnyakrákszűrés továbbra is folytatódjon, mind a két – oltásban részesült és nem részesült – csopor tban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó ára volt tavaly a búzának

Minőség helyett mennyiség? Erősödik a búza kalászos gabonán belüli dominanciája Csongrád megyében,… Tovább olvasom