Kisalföld logö

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 12°C Még több cikk.

A megyében nincs madárinfluenza

Nem találtak még a megyében H5N1-vírustól fertőzött madarat, és az elhullott szárnyasokról szóló bejelentések száma is töredékére esett vissza az elmúlt hetekben – tájékoztatott dr. Szabó Tamás főállatorvos.
A szlovákiai Zólyom laboratóriumának vizsgálata februárban megállapította, hogy a Bős és Nagybodak között a régi Duna medrében talált vándorsólyom tetemében kimutatható a madárinfluenza-vírus. A helyszín közelében egy három és egy tíz kilométer sugarú biztonsági körzetet jelöltek ki: szlovák részen tilos volt a baromfi és baromfitermékek szállítása, kivitele. A Bős melletti szakasz tíz kilométeres sugara azonban magyar területeket is érintett, pontosan hét települést: Darnózselit, Kisbodakot, Dunaremetét, Püskit, Lipótot, Hédervárt és Ásványrárót.
A készültség a bejelentéstől számított harminc napig tartott és sem közben, sem azóta nem találtak a megyében madárinfluenza miatt elhullott madártetemet. Dr. Szabó Tamás, a megyei állat-egészségügyi állomás igazgatója szerint részben a média, s velük a lakosság figyelme is elterelődött a veszélyről, de mindennél jelentősebb körülmény, hogy a bejelentett elhullások több mint kilencven százalékát a fagy, a takarmányhiány okozta. Az énekesmadarak visszatértek, a gyengébbek mostanra biztosan elpusztultak. A lakossági bejelentések száma ennek megfelelően napi tíz-tizenötről heti háromra esett vissza.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A test harmonikus fejlesztése

Kerékpárral érkezik találkozónkra Gazdagh Magdolna. A szegedi gyógytestnevelő állandóan mozgásban… Tovább olvasom