Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

A megye útjaira ezer gazdát várnak hétfőn

Minden eddiginél nagyobb, de békés demonstrációra készülnek hétfőn a megyei gazdák, ha addig nem lesz megegyezés a kormánnyal. Kópházáig vonulnak gépeikkel, s ott nagygyűlésen adnak hangot követeléseiknek.
A hétfői demonstráció szervezője, Oláh Ferenc szerint a gazdák roppant elszántak, igaz, nincs is más választásuk. Sokuk számára nem pusztán az a kérdés, hogy a mezőgazdaságból meg tudnak-e élni, hanem az, hogy egyáltalán talpon maradhatnak-e.

„ Az elmúlt években sokan vettek fel ugyanis hitelt, amelyből fejlesztették a gazdaságukat: gépet vásároltak, istállót építettek. Csakhogy azóta a felvásárlási árak és a földalapú támogatások jelentősen, előre nem kalkulálható mértékben csökkentek és az időjárás sem volt hozzájuk kegyes. Így képtelenek kigazdálkodni a törlesztőrészleteket."

Négyes védelem

Úgy látják, hogy négy területen is joggal kérhetnek kormányzati szerepvállalást érdekeik védelmében. Egyrészt támogatást várnak az államtól ahhoz, hogy a bankok valamilyen módon könnyítsenek a hitelek visszafizetésén. Elvárják továbbá, hogy az agrártárca a törvénynek megfelelően hirdessen ki elfogadható intervenciós árakat. Harmadik terület a piacvédelem: szerintük májusig, az EU-csatlakozásig az eddigieknél erőteljesebben lehetne még védeni (s kellene is) a hazai piacot a külföldi terményektől, áruktól. S ehhez kapcsolódik a negyedik terület: az Európai Unióval kötött megállapodás sem kőbe vésett, igenis folyamatosan kell küzdeni Brüsszelben a honi gazdák jobb pozíciójáért, miként teszik azt más államok.

Higgadtan, törvényesen

Hétfőn várnak mindenkit, akik ezen célokkal egyetértenek, s betartják a szervezők elvárásait, képesek higgadtan és a törvényeket betartva támogatni követeléseiket. Oláh Ferenc elmondta, nem a botrányokozás a céljuk, nem is fogják megtűrni az esetleges zavarkeltőket, s remélik, egyetlen politikai erő sem akar tőkét kovácsolni nehéz helyzetükből. Szigorúan szektorsemleges és pártpolitikától mentes demonstrációt akarnak, ahol valós gondjaikról lesz szó.

A szomszédból is jönnek

A kópházi nagygyűlésre meghívták Jakab Istvánt, a gazdakörök országos elnökét, Mádl Istvánt, a tejtermelők vezetőjét és Nagy Tamást, a MOSZ elnökét. Az eseményre mintegy 400 járművet, s legalább ezer embert várnak. A Kisalföld úgy tudja, érkeznek gazdák a szomszédos Veszprém megyéből is.

Torlódások várhatóak

A demonstrálók a rendőrséggel egyeztetettek szerint hétfőn reggel 6 órától fél 7-ig gyülekeznek a győrszentiván-kertvárosi Pihenő kempingnél. Onnan 7 órakor indul a gazdák járműkonvoja át Győrön a Szent István úton, majd a város határában rátérnek a 85-ös főútra. Nagyobb torlódások várhatóak azokon a helyeken, ahol csatlakozni lehet a menethez. Ezek a helyszínek a következők: Győrött a stadionnál, a rábapatonai elágazónál, Enesénél, Kónynál, a bágyogszováti csatlakozásnál, Dörnél, Csornán az első és a második körforgalomnál, Farádon, Rábatamásinál, Szárföldön, Veszkénynél, Agyagosszergénynél, Fertődön a Tercia vendéglőnél (itt rövid pihenőt is terveznek), Fertőszentmiklós központi kereszteződésénél, Peresztegnél és Nagycenken. Így érkeznek meg Kópházára, a 84-es főút csatlakozásához, körülbelül délután 2 órára.

Kapcsolódó cikkek >>

Háború vagy béke? (2004-02-19) >>
Tisztes ár kellene hitel helyett (2004-02-17) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túl közeli rokon (Stock on you)

Walt és Bob nagyon közel állnak egymáshoz. Többnyire egy lépésre sem távolodnak el egymás mellől.… Tovább olvasom