Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

A megye nemet mond a Molnár-tervre

Folytatás az 1. oldalról.

Szakács Imre kijelentette tehát: a megye nevében nem fogadja el az egészségügyi tárca javaslatát, így nem is akar senkivel vitatkozni az ágyszámokról. Az ülésen ugyanis a Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye alkotta nyugat-dunántúli régió kórházainak – összesen tizenhatnak – mintegy 120 szabad (aktív) ágyon kellene osztozniuk. A RET-nek húsz napja van a döntés meghozatalá-

ra, s a törvény szerint konszenzussal, azaz az összes delegált tag egyetértésével kell határozni. Az elnök kijelentése a valóságban annyit jelent, hogy nagy valószínűséggel nem születik helyben döntés, így az – minden felelősséggel együtt – az egészségügyi tárcára hárul.
Kérdésünkre, hogy a kis (városi) kórházak érdekében nem lenne-e mégis célszerűbb belemenni a minden bizonnyal vitákkal járó osztozkodásba, Szakács Imre egy G. B. Shaw-anekdotával felelt. Ennek lényege, hogy az íróval kikezd egy nő, mire Shaw odahívja magához, s felajánlja, hogy 50 dollárért elmegy vele. A nő ezt kikéri magának, mint ahogy az 500-as és 1000 dolláros ajánlatot is, és szóvá teszi az írónak: „Mit gondol rólam, mi vagyok én: prostituált?” G. B. Shaw erre azt válaszolja: „Már nem a tényen, hanem az áron vitatkozunk.”
A megyei elnök szerint tehát mivel a döntésen (az egészségügyi reformon) már nem vitázhatnak, „hisz azt kész tényként közölték az érintettekkel”, nincs értelme egymás kárára egy-egy ágyon marakodni. „A felelősségben sem akarunk osztozni a miniszterrel, főképp azért nem, mert komoly félelmem, hogy országos szinten beteghalállal végződik majd a Molnár-féle ámokfutás” – szögezte le Szakács Imre.
Újságírói kérdésre válaszolva a megyei elnök tegnap elmondta, a RET többi tagjával még nem egyeztettek, így az ő álláspontjuk csak ma derült ki.
Azt is tisztázta, hogy az ágyszámleépítés nem azért veszélyes a működésre, mert mondjuk egy kórteremben hat helyett csak öt ágy lesz, hanem mert ezen ágyak fenntartását eddig az állam finanszírozta, mostantól viszont nem fogja. Azt sem tudni továbbá, hogy a megmaradó ágyak milyen finanszírozás alá esnek a későbbiekben.
A győri példánál maradva azt is kiemelte, hogy a Petz-kórház az elmúlt tíz évben már több mint ezer ágyat megszüntetett, ennek ellenére most újabb megszorításra kényszerítik. Itt jött szóba a korábban beharangozott VIP-kórtermek kérdése, amelyekről már tavaly is döntés születhetett volna a közgyűlésen, de a téma tárgyalását azóta is napolják. Szakács azt mondta: támogat minden olyan elképzelést, amely a kiesett állami finanszírozást pótolja, így a VIP-termeket is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi kistigris az országos kilencedik

Tízezer magyar kis- és középvállalkozást hasonlított össze egy hitelminősítő cég. Három szegedi… Tovább olvasom