Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

A megújuló energiaforrásoké a jövő

A nemzeti parkok és biorezervátumok ünnepe alkalmából május végén kétnapos nemzetközi jövőkutató szimpóziumot tartottak a Fertő osztrák oldalán, Pomogyban (Pamhagen). A természetvédők a megújuló energiaforrások alkalmazásának fontosságára hívták fel a figyelmet.
A Pannatura elnevezésű rendezvény célja a jövőkutatás, a természetvédelem, a turizmus és a filmezés elméleti és gyakorlati szakembereinek egy asztal mellé ültetése volt. A résztvevők a gyakran ellentétes érdekeket képviselő területek együttműködését próbálták meghatározni. Megvitatták, meddig kívánatos egy területen a turizmus fejlesztése és hol kezdődik az értékek tönkretétele, a környezetrombolás. A szervező Burgenland Tourismus ezzel a rendezvénnyel egy újfajta kezdeményezést kívánt útjára indítani, egyben felhívni a figyelmet a Fertő tó mindkét oldalán elterülő, határon átnyúló nemzeti park értékeire és a rájuk leselkedő veszélyekre. A Fertő tavi nemzeti parkot minden előadó követendő példaként említette, ahol harmonikusan megfér egymás mellett az ember, valamint a növény- és az állatvilág.

A megújuló energia a kiút

A Vila Vita Hotel konferenciatermében a klímakutatók és a természetvédők a megújuló energiaforrások – szélenergia, biomassza – alkalmazásának szükségszerűségét hangsúlyozták. A rendezvényt Hans Niessl tartományfőnök nyitotta meg. Többekkel együtt jelen volt Jakob von Uexkull, az alternatív Nobel-díj alapítója is, akinek meggyőződése, hogy az emberiség számára a megújuló energiaforrá-

sok használata az egyetlen kiút. Úgy véli, elérkezett az azonnali cselekvés ideje. Ha nem lépünk, a következő generáció túlélése forog kockán. Hasonló véleményen volt dr. Helga Kromp-Kolb klímakutató is, aki megerősítette: legfeljebb tíz évünk lehet az új megoldások megtalálására, a gondolkodásmód gyökeres megváltoztatására és az energiatakarékos rendszerek kidolgozására. Dr. Hildegard Aichberger, a WWF ügyvezető igazgatója ezzel összefüggésben arra figyelmeztetett, hogy Ausztria energiaigényének éves növekedése újabb erőművek létesítése nélkül tarthatatlan.

Védeni vagy hasznosítani?

A természet szempontjából nincs választási lehetőség a „védeni vagy hasznosítani” között. Mindkettő fontos, együtt kell a kettőt megvalósítani, hangzott el az előadáson. A tanácskozás résztvevői szerint egyébként Ausztria ebben a tekintetben jól áll. A nemzeti parkok szerepe országosan kimagasló és jelentős gazdasági értéket képviselnek.

A természetfilmezés úttörői

Utolsó témakörként a résztvevők Jean Michel Cousteau-val, a világhírű természetfilm-rendezővel együtt boncolgatták az

európai természetfilmezés fejlődését és a jövőbeni feladatait. Méltatták Jean édesapja, Jacques

Cousteau tengerkutatónak és kortársainak meghatározó szerepét. A rendezvény gálaestjén életművükért Lotte és Hans Hass Pannatura-díjat vehetett át. A természetfilmezés úttörőiként számon tartott idős tengerkutató házaspárnak Jean Michel Cousteau adta át a díjat.

Szabadidős programok

A Pannatura második napján a nagyközönség előtt is megnyíltak a huszonöt évvel ezelőtt alapított, s öt éve a világörökséghez tartozó nemzeti park kapui. A szervezők számos programmal várták a Fertőzugba a természetbarátokat. A rendezők a Pannaturát évenként visszatérő fesztivállá szeretnék fejleszteni, amely együttműködve a szomszédos Magyarországgal és Szlovákiával, jellegzetes közép-

európai színfolt lehet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanulás a határsávon belül

Fél évszázaddal ezelőtt az alsó tagozatosok délelőtt, a felsősök pedig délután tanultak… Tovább olvasom