Kisalföld logö

2018. 07. 15. vasárnap - Henrik, Roland 16°C | 28°C Még több cikk.

A megtalált idő (Le Temps retrouvé)

A halálos beteg Proust, ágyában fekve fényképeit nézegetve számvetést végez a múlttal. A valóság, az általa írott könyvek történeteinek töredékei és a képzelet keveredik össze egyetlen kavargó lázálmában. A gyermekkori emlékektől egészen az első világháború megrázó élményeihez jutunk, az idősíkok, helyszínek, cselekmények között folyamatosan ugrálva.
rendező: Raoul Ruiz

író: Marcel Proust
forgatókönyvíró: Raoul Ruiz, Gilles Taurand
operatőr: Ricardo Aronovich
jelmeztervező: Gabriella Pescucci, Caroline de Vivaise
zene: Jorge Arriagada
vágó: Denise de Casabianca

szereplő(k):
Marcello Mazzarella (Marcel Proust)
Emmanuelle Béart (Gilberte)
Vincent Perez (Morel)
John Malkovich (Charlus báró)
Pascal Greggory (Saint-Loup)
Catherine Deneuve (Odette de Crecy)
Chiara Mastroianni (Albertine)
Christian Vadim (Bloch)

A film sztorija

1922. A halálos ágyán fekve Marcel Proust, fényképeit nézegetve, az életén mereng. A valós személyeket képzeletének szülötteivel elegyíti. Fokozatosan azonban a képzelet győz a valóság fölött. Életének legfőbb értelmét munkáinak valósága jelenti, amely most a szeme előtt elevenedik meg. Könyveinek szereplői, emlékeinek megtestesítői úgy kelnek életre a világtól elzárt, Hamelin utcai bérház kicsi szobájának falán, mintha egy térhatású vetítésen lennénk. Gyerekkorának elveszett paradicsoma és életének boldog napjai váltakoznak a társasági és irodalmi élethez fűződő újabb emlékekkel. A háború drámája a párizsi társadalmi élet egy szűk csoportjának szemszögéből elemezve hatalmas és végtelen társadalmi komédiává alakul. A szétterülő alkonyatban egy háború utáni társadalom körvonalai sejlenek fel a horizonton.

Marcel Proust Az eltűnt idő nyomában című korszakalkotó regényfolyamát lezáró, önmagában is teljes egységet alkotó zárókötete, A megtalált idő régóta kísértette a maga megfilmesíthetetlen sokrétűségével a filmalkotók javát. Most valaki megvalósította a lehetetlent. A chilei származású francia rendező, Raoul Ruiz, egyenértékű képi világot varázsolt a múlt századelő figuráinak hömpölygő forgatagából.www.port.hu

Kritikák

Port.hu -Adamovics Anna-

"Az a vállalkozás, hogy egy filmrendező egy olyan bizarr és sokak
számára nehezen emészthető író évtizedekig verejtékes munkával létrehozott főművét, kívánja filmre álmodni, az irodalmat értők és a filmhez bizonyos fokig konyítók szerint nyilván lehetetlen és eleve kudarcra ítélt küldetés. A baljós előjelekkel mit sem törődő Raoul Ruiz rendező elkészült művével ráadásul alátámasztotta a kételkedők véleményét. Filmje ugyanis nem kevesebbre, mint a szubjektív idő tételbizonyításának filmvászonra adaptálására tesz kísérletet - a végeredményt látva sikertelenül. A különböző idősíkok és térbeli eltérések figyelemmel követése egy regény formátumban előadott fiktív, kreált világban eredendően nagy koncentrációt igényel, filmre vinni szinte lehetetlen feladat, a vásznon összekuszálódott helyszíneket és időpontokat megfejteni és értelmezni felesleges időpocsékolás."
A teljes cikk

Port.hu -Adamovics Anna-

"A szürrealitást fokozandó Raoul Ruiz a kamera előtt több síkban mozgatja a díszleteket teljesen öncélúan és feleslegesen, ami nem művészien, ellenben rendkívül művészieskedően hat a vásznon. Ugyan ki állja meg kacagás nélkül, amikor a díszlet ablakon kinéző szereplő a díszlet fákat látja, amint azok egymás útját keresztezve elmozdulnak a festett horizonton? A megtalált idő tökéletesen példázza, hogy miként nem lehet egy Proust regényt filmre vinni, és milyen az, amikor egy rendező mindenféle koncepció nélkül, a saját élményvilágon történő átszűrés hiányában és a filmes közeg igényeit teljességgel figyelmen kívül hagyva készít mozit. Döbbenetesen rossz."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

All Movie Guide
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gazdák az utakon, megkezdődött az egyeztetés

A Győr-Moson-Sopron és a Veszprém megyei gazdák és társas vállalkozások képviselői közösen… Tovább olvasom