Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

A megosztottság fogságában

A legnagyobb hiba az érdekvédelemben, hogy egy munkahelyen, ahol egy ellenfél van, több szakszervezet is lehet.

– A legnagyobb hiba, hogy egy munkahelyen is több szakszervezet lehet, ott, ahol egyértelműen egy ellenfél van. A megosztottság, a rossz struktúra foglyai vagyunk – állítja a legnagyobb hazai érdekvédelmi konföderáció, az MSZOSZ alelnöke, Pataky Péter.

Pataky Péter
– Az érdekvédők népszerűsége egyre csökken, pedig az érdekvédelem szükségességét senki nem vitatja.

– Gyakran ér minket az a vád, hogy nem jelentős, amit csinálunk, hogy leépülőben vagyunk, hogy nem hatékonyak a szakszervezetek. Valóban vannak olyan kedvezőtlen változások, amiket be kell ismernünk. Sokkal kevesebb munkahelyen vagyunk jelen, mint korábban. Ez egyrészt a mi hibánk, másrészt a gazdasági változások következménye, hogy sok a kismunkáltató. A szakszervezeteknek a világban mindenhol a nagyvállalatoknál lévő egységei adják a bázisát. Az igaz, hogy a médiában való megjelenés terén erősödnünk kell. Ahogy mondani szokták: nem elég jól csinálni a dolgunkat, látszanunk is kell. Dolgozunk a jobb kommunikáción, de szűkösek hozzá az anyagi forrásaink. Pedig ha kicsit is változtatni tudunk a megítélésünkön, az segít abban, hogy a tagságot növeljük, szervezetünket erősítsük. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy az érdekvédelem alfája és ómegája a személyes kapcsolat. Ha ez nem működik, akkor hiába a világ legjobb újságcikkje, akkor az is felesleges, hogy a legjobb stylist válasszon vezetőinknek nyakkendőt.

– Sok nyakkendőt kellene kiválasztania, hiszen a hat szakszervezeti konföderáció többtucatnyi ágazatra oszlik, mindegyiknek van vezetője.

– Azt minden érdekvédő tudja: a megosztottságon változtatni kellene. Az őszintébbje azt is bevallja, hogy a sok kisebb szervezet létrehozása több kárt okozott, mint hasznot hozott. Akcióképtelenné tette sok helyütt az érdekvédelmet. Szétforgácsolta erőinket és a vagyont. A szakértői tevékenység, a képzés biztosítása is sokkal gazdaságosabb lenne együtt. Mégis csak a beszéd szintjén mutatkozik hajlandóság a változtatásra. A rossz struktúra foglyai vagyunk, a személyes és a csoportérdekek állnak az áttörés útjába. A legnagyobb hibának azt tartom, hogy egy munkahelyen is több szakszervezet lehet, ott, ahol egyértelműen egy ellenfél van. A változtatást illetően hosszú távon mégis optimista vagyok. Murphy szerint az ember képes arra, hogy a racionális lépéseket megtegye, ha már minden egyebet kipróbált. Mi már a minden egyébnél tartunk. Talán végre rájövünk, nem megy máshogy, csak együtt, de közben nagyok a veszteségek.

– A foglalkoztatás terén jelenleg milyen kérdések képviseletét tartja a legfontosabbnak?

– El kellene érni, hogy az állami pályázaton megszerezhető pénzek elnyerésénél, a körbeszerzéseknél feltétel legyen, vagy legalább az értékelésnél szempont legyen, hogy az adott pályázónál, cégnél rendezettek-e a munkaügyi kapcsolatok. Hogy mit jelent a „rendezett kapcsolat", annak fogalomrendszerét szívesen kidolgozzuk. A feketemunka elleni hatékonyabb fellépés, a munkaügyi ellenőrzés erősítése szintén nagy előrelépést jelentene. Munkahelyet a beruházások teremtenek, tehát azokat kell támogatni. És az is fontos, hogy a legnagyobb adó- és járulékterheket ne az átlagos, bérből élő munkavállalók viseljék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leállt a Leonellnél a termelés

Kétszáz dolgozójának felmondott a felszámolás alá került Leonell Textilipari Kft. Két éve még túlélte a csődhelyzetet a győri cég, most a végkielégítések kifizetésére sincs fedezet. A kft. vezetésétől azt a tájékoztatást kapta a Kisalföld, hogy július 20-áig még termelt a cég, akkor felszámolás alá került. A ledolgozott időszakra járó bért még ki tudta fizetni a cég. Tovább olvasom