Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

A megnyugtató pletyka

A pletykaéhség nem elítélendő magatartás, hanem egy ősi túlélési mechanizmus része – állítják skót kutatók. Intellektuális megnyugvást nyújthat egy új kutatás azoknak, akik nap mint nap a bulvársajtó híreiben gyönyörködnek – írta a LeFigaro című francia napilap.
A skóciai Saint-Andrews egyetemének kutatói négy különböző szöveget tettek az önkéntesek elé, akiknek le kellett írniuk, hogy mire emlékeztek. Az ő szavaikat aztán újabb önkéntesek olvasták, majd ők is továbbadták a saját verziójukat. A folyamatot négyszer ismételték meg, a kapott szöveget végül összehasonlították az eredetivel.

A szöveg elemzése során a kutatók megállapították, hogy a legvégső változat a pletykával rokonítható elemeket – a hűséget, hűtlenséget, az emberek közti kapcsolatokat – rendkívül pontosan megőrizte, míg a történet szereplőinek illetve az ő közvetlen környezetüknek a leírásában jelentős torzulások mutatkoztak. Az emberek azzal, hogy mások magánéletében vájkálnak, és igyekeznek megérteni az emberek közti kapcsolatokat, egy ősi túlélési mechanizmusnak engedelmeskednek – vélekedtek a kutatást végző pszichológusok.

– A főemlősök értelmi fejlődésük során olyan összetett társadalmi problémákkal szembesültek, mint a csoportokon belüli kapcsolatok megváltozása vagy a halállal való szembenézés. Elképzelhető, hogy az emberi elme ugyanennek a kiválasztási folyamatnak a nyomait őrzi a társadalmi információk jobb memorizálásának formájában – magyarázta Alex Mesoudi, a Saint-Andrews egyetem kutatója.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törvénymódosítás

Megjelent a módosított építési törvény a Magyar Közlönyben. A megváltozott szabályok többségét… Tovább olvasom