Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

A megfelelő túrafelszerelés megéri az árát

Az egyre tavasziasabb, tartósan húsz fok feletti hőmérséklet sok embert csábíthat ki a szabadba. Ha azonban a túrázás kívánalmainak megfelelő cipőt, háti- és hálózsákot, valamint sátrat akarunk magunkkal vinni, 60 ezer forint alatt nem ússzuk meg a bevásárlást. A kiegészítők újabb tízezrekbe kerülnek.
Az egyre tavasziasabb, tartósan húsz fok feletti hőmérséklet sok embert csábíthat ki a szabadba. Akiknek egyhangú az alföldi táj, hazánk dombjai között, családi túrán pihenhetik ki a munkanapok fáradalmait, talán éppen a most következő hosszú hétvégén. Ha azonban a túrázás kívánalmainak megfelelő cipőt, háti- és hálózsákot, valamint sátrat akarunk magunkkal vinni, 60 ezer forint alatt nem ússzuk meg a bevásárlást. A kiegészítők újabb tízezrekbe kerülnek.

A kellemes, tavaszias időjárás és a közelgő hosszú hétvége remek alkalom lehet sok család számára, hogy a napi problémákat hátrahagyva felkerekedjenek és túrázni induljanak. Mi is kell egy családi piknikhez? Hátizsák és cipő mindenképpen. Persze mondhatjuk, hogy mindkettővel rendelkezünk, de ha nem akarjuk, hogy egy hát- vagy lábfájás megkeserítse vakációnkat, nem árt kifejezetten a túrázáshoz alkalmas darabokat beszereznünk belőlük.

Szivacsok és kiegészítők

Sátorozáshoz, hálózsák alá mindig tegyünk polifom szivacsot! Fontos, hogy jól szigeteljen és kényelmes is legyen. Árukat vastagságuk és anyaguk befolyásolja: ezerháromszáztól hatezer forintig. Leves, tea, száraztészta elkészítéséhez alkalmas főzőedényt gázfőzővel és gázpalackkal együtt nagyjából 12 ezer forintért szerezhetünk be. Egy tájolót már kétezerért vásárolhatunk, de az üzletvezető szerint ennél is fontosabb, hogy egy túrázó magabiztosan tudjon térképet olvasni.

A nagyobb is lehet olcsóbb


Az egyik szegedi, többek között túrázásra specializálódott üzletben kedvünkre válogathatunk a különböző zsákok és lábbelik közül. – Ha csak egynapos kiruccanást tervezünk a zöldbe, 20-40 literes hátizsák tökéletesen megfelel az alkalomnak. A túrázás során a zsák egész nap az ember hátán van, míg egy városi zsákot a legtöbben féloldalasan és kis távolságok között hordanak. A túrazsák ezért úgy van kialakítva, hogy ha akarjuk, a súly nem a gerincünket, a csípőnket terheli – magyarázta Szabó B. Zoltán üzletvezető. Az üzletben 20-40 literesekből több mint tíz modell közül választhatunk: áruk 15-28 ezer forint között mozog.

– A zsákokat két csoportra kell bontani. Az előbbieket napi túrázáshoz ajánljuk, amibe az elengedhetetlen kiegészítőkön kívül maximum egy hálózsák fér bele. Az 50-80 literesekbe azonban már egy sátrat és több napi élelmet is gond nélkül el tudunk süllyeszteni – magyarázta. Ezekért már 18-40 ezer forintot kell fizetni. Az árakat összevetve látható, hogy vannak olyan nagyobb térfogatú zsákok, amelyek olcsóbbak kisebb társaiknál: a különbözetet márkájukban és anyagukban kell keresni.

Hálózsák, 8-13 fokra

A hálózsákok közül ilyenkor a nyári zsákokat keressük, melyek komfortadata 8-13 fok: ilyen levegőhőmérséklet mellett pólóban is kényelmesen érezhetjük magunkat bennük. A hálózsák egyébként – azonos komfortfokozat mellett – minél kisebb térfogattal rendelkezik, annál többe kerül. A kínálatot mustrálva rájöttünk: egy jobb darabot 10 ezer forint alatt nem igazán szerezhetünk be.

Nem éri meg bérelni

Majoros Róbert, az egyik szegedi sportbolt üzletvezetője elmondta, az emberek érdeklődése elkopott a kempingszerelések kölcsönzése iránt. Üzletük sokáig foglalkozott sátor, hálózsák és kempingfelszerelések kölcsönzésével, de sátrak esetén a napi 500 forintos kölcsönzési díj is soknak bizonyult.

Cipő és sátor


A túrázás harmadik sarokpontja a cipő. – Az edzőcipő talpa nagyon puha, hajlik, csavarodik benne az ember lába. Egyenetlen talajon ezekben elég hamar elfáradhatunk – mondta Szabó B. Zoltán. Alapdolog: minél keményebb talajra megyünk, annál keményebb talpú cipőt válasszunk magunknak. Túrázásra alkalmas cipőre – legyen az félcipő vagy bakancs – minimum 15 ezer forintot kell szánnunk, de a 40 ezer forintos darab sem ritka: a legtöbb esetben szintén a márkát kell megfizetni.

Ha éjszakáinkat is a szabadban képzeljük el, ne felejtsük otthon a sátrat! A kínálat széles, közös pont pedig a formájuk: szinte mindegyikük eszkimóbarlang alakú. Az árat befolyásoló tényező az anyag, a forma és a vázszerkezet. – Azzal a két-, háromszemélyes sátorral, ami legalább 20 ezer forintba kerül, nyugodtan elindulhatunk – javasolta az üzletvezető. Ezenkívül még a fejlámpát ajánlotta a túrázni vágyók figyelmébe. – Az ember bármikor kerülhet olyan helyzetbe – például egy éjszakai sátorállításkor –, hogy mindkét kezének szabadnak kell lennie. Egy megbízható, vízhatlan fejlámpa ára ötezer forinttól kezdődik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rangadót bukott a Gyirmót

labdarúgás nb II, nyugati csoport Tovább olvasom