Kisalföld logö

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 21°C | 31°C Még több cikk.

A medúzától a napszúrásig

Tengeri sünbe belebotlani, medúzába pedig beleúszni szoktak a nyaralók. Mindkettő sokkal fájdalmasabb, mint amennyire veszélyes. Nagyon kell vigyázni viszont magával a tengerrel: kiúszni belőle olykor nagyságrendekkel több energiát igényel, mint beúszni. Tényleges veszély a napszúrás is, mindenképpen el kell kerülni.
Vigyázni kell: a gyerekek ne kortyoljanak a tengervízbe! Illusztráció: MTI
Amire leginkább ügyelnie kell mediterrán országokba érkezőnek: soha ne igyon csapvizet – hívja föl a figyelmet Uzon Ágnes, a szegedi Adria Tours tulajdonosa. A vezetékes víz a helyiek számára gond nélkül iható – ám a messziről érkezőknek könnyen hányást, hasmenést okozhat. Ez palackozott víz, ásványvíz fogyasztásával elkerülhető; arról is fontos meggyőződni, a palack lezárása eredeti-e. A tengervízbe való belekortyolással is vigyázni kell – kivált gyermekek esetében áll fönn ez a veszély –, mert ma már sok helyen a tenger is szennyezett, és szintén hasmenés, hányás a következmény.

Tüskéket csipesszel

Tengeri állatok is okozhatnak egészségügyi gondot. A tengeri sün tüskéi könnyen beletörnek a talpba, s ez nagyon fájdalmas. A beletört tüskéket csipesszel ugyan ki lehet húzni, de hegyük könnyen bennmarad, elgennyesedik – néhány nap múlva azonban magától kijön. A helyiek javaslata: olívaolajat, paradicsomot kell rátenni, ez gyorsíthatja a kilökődési folyamatot. Egyébként – hívja föl a figyelmet az irodavezető – ha tengeri sünt látunk, legalább abban biztosak lehetünk, hogy tiszta a víz.

Medúzával ugyancsak könnyen találkoznak a tengerben fürdőzők. Váratlan, égető szúrásként jelentkezik, nem kell tőle megijedni – nem halálos, csak kellemetlen és ijesztő. A szúrás helyét Fenistillel kell bekenni.

Biztosítás, tengerpartra

A tengeri sün tüskéjének kiszedése 40 eurónál kezdődik. Egy búvármentés ára Egyiptomban már kétszázezer euró fölötti. Egy sima orvosi vizit naponta átlag 100 euró, azaz 28 ezer forint – ismerteti a mediterrán országok árait Horváth István, az egyebek közt tengeri balesetekre, egészségügyi károsodásokra szakosodott QBE Atlasz Biztosító Zrt. utasigazgatója.
Azaz ennyit fizet a biztosító – vagy ha a bajba került előzetesen nem kötött biztosítást, ő maga. Az utasigazgató tapasztalatai szerint elképesztő, hogy a magyarok mennyire nincsenek tisztában azzal: mily mértékben horribilis összeg bármilyen orvosi kezelés. Itthon is az, de mert a társadalombiztosítás nagyrészt fizeti, nem érzékelik. Külföldön azonban rögvest – s ha valaki biztosítás nélkül indul útnak, abban bízva, „hátha nem történik baleset", és mégis történik, anyagilag évekre lenullázódhat a család.

Méhek és kígyók


A szárazföld is tartogathat meglepetéseket a gyanútlan kirándulónak. A méhek, darazsak szúrása gyakori eset. Mérges kígyók ugyan vannak errefelé, de csak ha valaki „felfedezőtúrára" indul a sziklák közé, a bozótos-erdős területekre, akkor kerülhetnek elé. Sosem támadnak – ha azonban meglepetésszerűen éri őket az emberi jelenlét, védekeznek. Legjobb, ha a kiránduló botot visz magával, s erősen ütögeti a talajt: a kígyó ezt azonnal érzékeli, és már jókora távolságból kereket old. Ha valakit mégis kígyómarás ér, minél gyorsabban orvoshoz kell mennie, kísérővel. Fontos: a megmart személy jól nézze meg a sérülést okozó kígyót, hogy el tudja mondani, milyen volt: más-másféle kígyó mérgéhez más-másféle ellenszérum való. Ártalmatlan, nem mérges kígyók is szoktak harapással védekezni, ha háborgatják őket – ez azonban az ijedségen kívül más bajt nem okoz. Már csak azért is célszerű megjegyezni, milyen kígyó marta meg az embert, hogy fölöslegesen ne kelljen szérumot beadni.

Többszörös energia

A környezetnek nemcsak az élő, de az élettelen összetevői is okozhatnak gondot a tengerpartokra látogatónak. A nyaralók – hazai, „emberléptékűbb" vizekhez szokva – sokszor rosszul mérik föl erejüket, beúszva a tengerbe. Nem veszik számításba: időközben – váratlanul, minden előzmény nélkül – megváltozhat az áramlás, a hullámzás, és a partra visszaúszni a beúszáshoz képest többszörös energiát igényel. A napsugárzás ereje a hazainak sokszorosa – nagyon rövid idő alatt bekövetkezhet napszúrás. A fejfedő, a napernyő sosem nélkülözhető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cipőt, ólomkatonát tessék!

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom