Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

A Mecsekben tárolhatják a kiégett paksi fűtőelemeket

Ideiglenesen az oroszországi Krasznojarszk mellett, véglegesen pedig a Mecsek mélyén kialakítandó hulladéklerakóban tárolnák az új reaktorblokkok kiégett fűtőelemeit.
A fővállalkozó Roszatom még az idén kiírhatja a turbina- és az irányítás-technikai rendszer tendereit - írja a Világgazdaság. A két paksi blokk tervezése már január 1-jén elindult Szentpéterváron.

A beruházás minden beszállítójával és partnerével a fővállalkozó, azaz a Roszatom köt majd szerződést.

A kiégett elemeket ideiglenesen a Krasznojarszk melletti, nukleáris üzemanyagot újrahasznosító üzemben tárolnák, véglegesen pedig a Mecsekbe szállítanák.

"A Paksi Atomerőmű kazettáit ma befogadó Majak erre műszaki okokból nem alkalmas, mert csak mintegy három méter hosszú kazettákat tud kezelni, míg Paks II. kazettái több mint 4 méteresek lesznek" - mondta el a Világgazdaságnak Aszódi Attila, a beruházás kormánybiztos.

Az Oroszországba való visszaszállítást a magyar-orosz atomenergetikai kormányközi megállapodás lehetőségként rögzíti. A kiégett kazetták átmeneti tárolása lehetséges Magyarországon és Oroszországban is.

Utóbbi esetben sor kerülhet a kazetták reprocesszálására is, ami után a feldolgozási maradékok vagy – reprocesszálás nélkül – maguk a pihentetett kiégett kazetták visszatérnek majd Magyarországra.

A kiégett kazetták végleges elhelyezésére a Mecsek mélyén kialakítandó lerakóban később kerülhet sor. A fűtőelemek Magyarországra való visszaszállítást egy 2014-es törvényben kihirdetett magyar-orosz államközi szerződés írja elő.

A végleges oroszországi tároláshoz nincs meg a törvényi háttér. Az EU-s előírás szerint minden országnak magának kell gondoskodnia a radioaktív hulladéka biztonságos tárolásáról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeden ma kezdtek pánikolni az ügyfelek

A Quaestor szegedi Tisza Lajos körúti fiókjánál a mai 9 órás nyitáskor már hatalmas csődület volt -… Tovább olvasom