Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

A MÁV is megszólalt a menekültügyben

A MÁV pénteki közlése szerint a vasúttársaság nem zárja és eddig sem záratta le a menekülteket szállító kocsikat, azaz nem korlátozza az illegális bevándorlók alapjogait.
A vasúttársaság ezt sajtóhírekre reagálva tudatta az MTI-vel. Mint írták, a MÁV nem záratja le a bevándorlókat szállító különkocsikat: a jegyvizsgálók azokat becsukják, de nem zárják le.

Kifejtették: az ajtókat azért kell becsukni, mert ezeket a kocsikat olyan InterCity vonatokhoz csatlakoztatják, amelyeket "más műszaki paraméterű" kocsikból állítanak össze. A különkocsik vezérlése azonban nem automatikus, és előírás szerint csak csukott ajtókkal lehet elindítani a vonatot.

Ugyanez az eljárás minden olyan kocsinál, amelyben nincs beépített automatika, azért, hogy mozgás közben ne nyíljanak ki az ajtók - tették hozzá, hangsúlyozták: "ez nem jelent valódi lezárást", az ajtók megállás után kilinccsel belülről is nyithatók.

Azt írták: sajtóhírekben "félreértésre adott okot" a kocsik ajtajára a MÁV-Start által kihelyezett "Ez a kocsi lezárva közlekedik!" tábla. Közölték: ezt a táblát péntektől nem teszik ki a menekülteket szállító járművek ajtóira.

Kitértek arra is, hogy a vasúttársaság végrehajtja azt a feladatot, hogy a menekülteket a legrövidebb időn belül, pót- és helyjegy nélkül, kulturált körülmények között szállítsa.

Mint írták, napi kapcsolatban vannak a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatallal, az Országos Rendőr-főkapitánysággal, a területileg illetékes rendőrségekkel és a hatóságokkal is. Minden reggel tájékoztatást kapnak az utazási okmánnyal rendelkező bevándorlók várható számáról, és ehhez igazodva az érintett szakaszokon - lehetőségeik szerint - pluszkocsikat állítanak be vagy kerékpárokat szállító, ülésekkel ellátott kocsikban helyezik el őket.

Közölték: a vasúttársaság az illegális bevándorlókat szállító vonatszerelvényekben közvetlen kocsikat állít be a menekültek utaztatására.

Ez egyrészt "a bevándorlók érdekeit szolgálja" azzal, hogy közvetlenül jutnak el úti céljukhoz, másrészt "tekintettel van a fizető utasokra is" - írták.

Kiemelték: a MÁV-Start "humanitárius felelősségvállalásból, saját anyagi erőforrásai terhére" biztosítja a közvetlen kocsikat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eddig öt hektáron rendeltek el parlagfűirtást

A földhasználók kötelesek az ingatlanjuk területén megakadályozni a parlagfű virágbimbójának… Tovább olvasom