Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

A Marx-szobor eltávolítása ellen tiltakoztak a Corvinus egyetemnél

A Budapesti Corvinus Egyetem Fővám téri épületének aulájában lévő Marx-szobor eltávolítása elleni demonstrációt tartottak az épület mellett péntek délután.
A Budapesti Corvinus Egyetem Fővám téri épületének aulájában lévő Marx-szobor eltávolítása elleni demonstrációt tartottak az épület mellett péntek délután; a Balpárt által szervezett tiltakozáson mintegy ötven érdeklődő, szimpatizáns előtt szónokolt Tamás Gáspár Miklós filozófus, Krausz Tamás történész, Komjáthi Imre, az MSZP elnökségi tagja és a Balpárt képviselői.

Tamás Gáspár Miklós "Kedves Barátaim! Tisztelt Elvtársak!" megszólítással köszöntötte a jelenlévőket, majd megjegyezte, hogy nem kívánt sok szót vesztegetni a szobrot eltávolító "gyáva konformistákra", hiszen megítélése szerint Marx elvesztheti ugyan a múltat, de megnyeri a jövőt. Alakjára és gondolataira nem emlékművek, hanem társadalmi harcok fognak emlékeztetni.

Krausz Tamás szerint a tekintélyuralmi rendszert a szellemi szférában is opponálni kell, de egyelőre gyenge az ellenállás, ezért fel kell világosítani a társadalmat, hogy a hatalom egy szűk csoport kezébe került. Ha ennek tudatára ébrednek az emberek, akkor van esély a folyamatok visszafordítására.

Komjáti Imre azt hangsúlyozta, hogy a hatalom nem csupán egy szobrot, hanem egy eszmét is támad, a kizsákmányoltak álmát, ami munkáról, kenyérről és tisztességes bérekről szól. Ez az aljas, cinikus rendszer el fog tűnni, de Marx marad - hangoztatta az ellenzéki politikus.

Csütörtökön az egyetem közleményben tudatta, hogy nem távolítják el az intézmény területéről a Marx-szobrot, új helyének megtalálásában pedig semmiféle politikai erőnek, külső nyomásnak vagy kezdeményezésnek nem volt szerepe.

Karl Marx 19. századi német filozófus, közgazdász, a róla elnevezett társadalomelméleti irányzat alapjainak megalkotója, a Corvinus egyetem elődjének névadója.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltemették Kiss Péter volt kancelláriaminisztert

Eltemették Kiss Péter szocialista képviselőt, volt kancelláriaminisztert Budapesten. Tovább olvasom