Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

A magyarság autonómiájáról tárgyalna Sólyom

A köztársasági elnök szerint tényszerűen fel kell tárni a magyarság autonómiájának európai lehetőségeit. Sólyom László a Határon túli magyarság a XXI. században című konferenciasorozat harmadik találkozóján, a Sándor-palotában arról is beszélt: örül annak, hogy előtérbe került a háború utáni történelem.
Ezeknek a konferenciáknak a célja az, hogy együtt keressük a magyar nemzetstratégia útjait és jövőjét, azt, hogyan lehet a magyar nemzetet egységesíteni, illetve hogyan lehet ezt az egységet kifejezni a mostani "új körülmények között" - mondta a köztársasági elnök a határon túli és magyarországi tudósok, értelmiségiek részvételével rendezett konferencián.

Közölte: szakítani kívántak azzal a "korábbi kötődéssel", hogy a magyarság ügyét a napi politikához kötik. Ez civil kezdeményezés, politikusok nincsenek közöttünk - mutatott rá az államfő.

Sólyom László szerint tudatában kell lenni annak, hogy az európai uniós csatlakozással egyes nemzetrészek, "úgy tűnik, hosszabb időre" az unión kívül maradnak. Ezért a nemzetrészek közötti kapcsolattal kiemelten kell foglalkoznunk – hangoztatta. Mint fogalmazott, ebben a politikának, a civileknek és a tudománynak is megvan a maga feladata.

Közölte: örül annak, hogy "előtérbe kerültek a háború utáni történések", így például a kitelepítések, a "délvidéki történések", Erdély "bizonytalan sorsa". A köztársasági elnök szerint a magyar nemzet történetének feltárását folytatni kell, és - mint fogalmazott - be kell hozni a köztudatba. Nem baj, ha ez egyes szomszéd népeknél indulatokat vagy értetlenséget kelt, nekik is szembe kell nézniük a saját történetükkel - tette hozzá az államfő.

Az autonómia és a regionalizmus kérdéséről szólva azt mondta: bár a szomszédos államokban erre sokan hisztérikusan reagálnak, "a mi feladatunk az, hogy tényszerűen tárjuk fel ennek az önigazgatási formának az európai lehetőségeit". Ezt meg fogják érteni a többi országok is - fűzte hozzá. Mint mondta, a cél az, hogy tényszerűen és tudományosan megtárgyalják a lehetőségeket, majd közös álláspontot alakítsanak ki e kérdésben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Endrei Judit anyaságról, karrierről

Csaknem tíz éve eltűnt a tévéképernyőről, mégis mindenkinek a kedves mosolya és jellegzetes finom… Tovább olvasom