Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

A magyarok szerint fontos a takarékoskodás

A magyarok csaknem 60 százaléka szerint nagyon fontos a takarékoskodás, másik negyedük szerint pedig elég fontos.
A magyarok csaknem 60 százaléka szerint nagyon fontos a takarékoskodás, másik negyedük szerint pedig elég fontos, derül ki az Erste Group öt országban végzett felméréséből.

A felmérés eredményeit összefoglaló csütörtökön közzétett elemzés szerint a magyarok azonban nem elégedettek megtakarításaik összegével, és ezek jövőjével kapcsolatban is borúlátóak: a válaszadók közel fele szerint a következő öt évben csökken majd ezek összege.

A takarékoskodás a magyarok 58 százalékának nagyon fontos, és 25 százalékának elég fontos, áll az Erste Group által Ausztriában, Csehországban, Magyarországon, Szlovákiában és Ukrajnában végzett felmérésben, amelyet a Takarékossági Világnap alkalmából adtak ki. Ezek az értékek a vizsgált országok között a legmagasabb értékek.

A második helyen Ukrajna áll 43 és 25, míg a harmadikon Ausztria 39 és 36 százalékkal. Az adatok az mutatják, hogy a régióban a magyarok számára a legfontosabb a takarékoskodás.

Sztanó Imre az Erste Bank Hungary Zrt. lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese kiemelte: a megkérdezettek közül szintén Magyarországon a legmagasabb, 54 százalék azok aránya, akiknek az elmúlt öt évben fontosabbá vált a takarékoskodás. Magyarországot itt is Ukrajna 52 százalékkal majd Ausztria 40 százalékkal, míg Szlovákiában csak 27 százaléknál vált fontosabbá a megtakarítás.

Bár a megkérdezett magyarok 82 százaléka, ha marad felesleges pénze, azt félreteszi, de rendszeresen csak 43 százalékuk képes megtakarítani. Ennél csak Ukrajnában kevesebb (33 százalék) a rendszeres megtakarítók aránya, míg az osztrákoknál (63 százalék) a legjobb az arány.

A kelet-közép-európai térségben a csehek és a szlovákok a megtakarítás éllovasai havi 90 euróval, és a legtöbben elégedettek is ezzel a mértékkel. A másik véglet Magyarország és Ukrajna, ahol csak 40, illetve 50 eurót tud félretenni a lakosság havonta. Magyarországon és Ukrajnában mérhető a legnagyobb fejlődés a megtakarítási hajlandóság terén, ugyanis – a pár évvel ezelőtti helyzethez képest jelentős javulást mutatva – már a megkérdezettek több, mint fele tartotta fontosnak a takarékoskodást.

Magyarországon a legnépszerűbb befektetési forma az életbiztosítás és a készpénz-megtakarítás egyaránt 30-30 százalékos aránnyal. A lakástakarék aránya viszont alacsony, 7 százalék Magyarországon, míg Csehországban ez a leggyakoribb (52 százalék) megtakarítási forma és Ausztriában (64 százalék), valamint Szlovákiában (28 százalék) is kifejezetten népszerű. Ugyanakkor az ukrán megtakarítások 50 százaléka készpénzben áll.

A rendszeres, havi átlag megtakarítás Magyarországon 14.705 forint. Ezzel a régióban csak Ukrajnát előzi meg (41 euró), Csehország (87 euró) és Szlovákia (89 euró) azonos szinten áll, míg Ausztria ebből a szempontból kiemelkedik (168 euró). Azonban megtakarításaik összegével legkevésbé a magyarok elégedettek: 47 százalékuk egyáltalán nem elégedett, míg csupán 5 százalék válaszolt úgy, hogy elégedett a félretett összeg nagyságával. Emellett a befektetések, megtakarítások jövőjét illetőek a magyarok a legborúlátóbbak, hiszen a válaszadók 43 százaléka mondta azt, hogy a következő öt évben csökkenni fognak megtakarításai.

Sztanó Imre kiemelte, hogy a kutatás szerint mindent összevetve a kelet-közép-európaiak inkább optimisták a jövőbeli megtakarításaikkal kapcsolatban: Ausztriában, Szlovákiában, Csehországban és Ukrajnában a megkérdezettek közel háromnegyede úgy véli, hogy a jövőben ugyanannyit fog megtakarítni, mint jelenleg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hajléktalanokat kényszerített koldulásra: előzetesben a zsaroló

A bíróság előzetes letartóztatásba helyezte azt a 39 éves ózdi férfit, aki hajléktalanokat zsarolt… Tovább olvasom