Kisalföld logö

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 4°C | 11°C Még több cikk.

A magyarok fele szerint korruptak a politikusok

Magyarország - „Brutálisan erős", amerikai mintájú korrupcióellenes intézkedések kidolgozására kérte Gyurcsány Ferenc kormányfő Draskovics Tibor igazságügyi minisztert két hete. Ennek ismeretében különösen érdekes az Eurobarometer tavaly év végén készített, de csak a napokban nyilvánosságra hozott felmérése arról, a 27 tagállam polgárai mit gondolnak a kenő- és csúszópénzekről.
Az Eurobarometer-felmérés eredményei szerint a magyarok a legkiábrándultabbak (bár lehet, hogy a legrealistábbak) közé tartoznak. Nálunk az emberek 95 százaléka tartja az ország egyik fő problémájának a korrupciót, ami a spanyol után a második legmagasabb érték az egész EU-ban. Csak összehasonlításképpen: az uniós átlag 75, a szlovák adat 88, az osztrák 47 százalék. A 2005-ös kutatáshoz képest 3–4 százalékkal több – tízből kilenc – honfitársunk gondolja úgy, hogy az ilyen visszás jelenségek a helyi, a regionális és az országos intézményeknél is jelen vannak. Az európai uniós szervezetekről „csupán" 62 százalék véli ugyanezt.


A felmérés készítői kíváncsiak voltak, hogy a válaszadók szerint az egyes területeken mennyire jellemző a megvesztegetés vagy valamilyen pozíció révén személyes előny kicsikarása. Magyarországon nagyjából a megkérdezettek fele tartja sárosnak az országos politikusokat, a közbeszerzéssel, építési és vállalkozási engedélyekkel foglalkozó hivatalnokokat, a felügyelőket-ellenőröket, az egészségügyben és a rendőrségen dolgozókat. Az ellenpontot a pedagógusok jelentik, őket csupán minden hatodik ember gondolja korruptnak. Kissé furcsa, hogy hazánkban az emberek 62, az unióban 54 százaléka hiszi azt, hogy a legtöbb korrupciós eset mögött a szervezett bűnözés áll. A vélemények túlnyomó többsége azonban nem személyes tapasztalatokon alapul: a válaszadók 89 százalékát az „elmúlt tizenkét hónapban" senki nem kérte arra, hogy csúszópénzt fizessen.

Ezek után csak az a kérdés, kinek kellene erőteljesebben fellépni a korrupció ellen. A számok alapján Gyurcsány Ferenc miniszterelnök javaslataival valójában a közakaratnak ment elébe, ugyanis nálunk az emberek kétharmada a kormánytól várja a legtöbbet ezen a téren, miközben az uniós átlag ennél 8 százalékkal kisebb. A kabinetet a rendőrség-igazságszolgáltatás követi 49 százalékkal, míg 45 százaléknyian mondják azt, hogy maguknak a polgároknak kellene többet tenniük a helyzet javításáért.

Magyarországon nagyjából a megkérdezettek fele tartja sárosnak az országos politikusokat, a közbeszerzéssel, építési és vállalkozási engedélyekkel foglalkozó hivatalnokokat, a felügyelőket-ellenőröket, az egészségügyben és a rendőrségen dolgozókat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkára ösztönzik a csehországi cigányokat!

"Tégy valamit!" címmel, a roma kisebbség társadalom perifériájára szorult tagjait megcélzó… Tovább olvasom