Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

A magyarok 57 százaléka számítógép-analfabéta

A magyarok 57 százaléka alapfokú számítógépes ismeretekkel sem rendelkezik -- derül ki az Eustat által közzétett adatokból.
Az Unió országaiban a digitális írástudatlanság átlagosan 37 százalékos, vagyis hazánk ezen a területen is elmaradott, csupán két országot előzünk meg a rangsorban, Olaszországot és Görögországot. A legjobban a skandináv államokban élők értenek a számítógépekhez, a dánoknak és a norvégoknak csupán 10 százaléka, a svédeknek 11 százaléka állította, hogy alapszintű ismeretekkel sem rendelkezik.

A felmérésben azt vizsgálták, vajon a válaszadók képesek-e elindítani programokat, átmásolni fájlokat és adatokat, egy táblázatkezelő alapvető funkcióit használni, fájlokat tömöríteni és tetszőleges nyelven programot írni. Ha valaki a kérdőíven a fentiek közül egyet sem jelölt meg, az számított digitálisan írástudatlannak, egy vagy két képességet alapszintű, három vagy négy középszintű, öt vagy hat képességet pedig felső szintű számítástechnikai ismeretként könyveltek el.

Elszomorító, hogy a magyar diákok 19 százaléka digitálisan írástudatlan, ez messze a legmagasabb arány a régióban. Szintén szomorú, hogy a hazai 16-24 év közöttiek 34 százaléka még alapvető feladatokat sem tud számítógéppel megoldani, ezzel szintén sereghajtók vagyunk az Unióban. A felsőbb oktatásban résztvevők 17 százaléka egyáltalán nem ért a számítógépekhez, a munkanélkülieknek pedig kicsivel több mint kétharmada. Utóbbi kategóriában egyedül Litvánia áll rosszabbul Magyarországnál, Ezek az arányok is messze elmaradnak az uniós átlagtól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az új súlyadó a vagyont csapolja meg

Januártól több gépjárműadót fizetnek majd az új autók tulajdonosai, mivel a súly helyett a… Tovább olvasom