Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 11°C | 24°C Még több cikk.

A magyar uniós elnökségről egyeztetett Párizsban Navracsics Tibor

A jövő évi magyar uniós elnökség igazságügyi prioritásairól egyeztetett Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter pénteken francia kollegájával Párizsban.

A megbeszélés után a politikus az MTI-nek elmondta, hogy az uniós elnökség előkészítése részeként végiglátogatja az európai fővárosokban az igazságügy-minisztereket. Ennek keretében ismertette párizsi vendéglátójával, Michele Alliot-Marie-val a januárban kezdődő magyar elnökségnek az igazságügyet érintő kiemelkedő feladatait, valamint Párizs fokozott segítségét kérte az olyan ügyekben, amelyeknek az eredete a 2008-as francia uniós elnökséghez köthető.

Ide tartozik például a bírák és ügyészek képzése, amely Navracsics tájékoztatása szerint a 2011. január végén Magyarországon tervezett informális igazságügy-miniszteri tanácsülés egyik fő napirendi pontja lesz. A másik, a francia elnökség alatt elindult uniós kezdeményezés, amelyet Magyarország tovább akar fejleszteni, az e-justice elnevezésű európai igazságügyi portált érinti.

A témában az uniós elnökséghez kötődően áprilisban nemzetközi konferenciát rendeznek Budapesten, amelyre Magyarország kiemelt vendégként várja Franciaországot - mondta Navracsics.

A magyar prioritásokat érintően a miniszterelnök-helyettes kiemelte, hogy Budapest "arra szeretné felhasználni a félévet, hogy az Európai Unió mint jogközösség közelebb kerüljön a polgárokhoz, azaz olyan területeken érjen el előrehaladást, amelyek az európai állampolgárok hétköznapjaiban is jelentős eredményeket produkál".

Ennek jegyében a Lisszaboni Szerződés részét képező emberi jogi chartához való csatlakozás, az alapjogok érvényesülésével kapcsolatos beszámolók megvitatása és elfogadása, valamint a büntető eljárásokban a jogokról és a kötelezettségekről való tájékoztatás európai szintű harmonizálása terén kíván a magyar elnökség előlépéseket felmutatni.

A különböző nemzeti állampolgársággal rendelkező európaiak életét megkönnyítő igazságügyi feladatok közül példaként említette Navracsics a hagyatéki eljárások vagy a házassági vagyonjog kölcsönös elismertetésével történő egyszerűsítéseket.

Olvasóink írták

  • 1. szocdem 2010. november 06. 19:21
    „Heheheheheh

    útban levél az EP-hez, hogy minden Magyrajvaslatot bojkottáljanak amíg Pintér a Belügyér, és nem vonjátok vissza a hajléktalanokat óldöző törvényeket.

    No meg a szociális bizottságnál is nagyon fognak nektek örülni, mert nem írtátok alá az EU szociális chartáját - mondván nem tudjátok mi a szegénység, kvázi szakmailag inkompetensek vagytok az EU vezetésére..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felborult egy traktor Ellenden, egy ember meghalt, egy gyerek megsérült

Felborult egy traktor Ellenden, egy ember meghalt, egy gyerek pedig súlyosan megsérült. Tovább olvasom