Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

A magyar nyelvet tanítják külföldön

A nyugati országokban a magyar nyelv tanítását vállaló pedagógusoknak tartott egyhetes továbbképzést a győri tanítóképző főiskola pedagógiai tanszéke. A résztvevőknek fontos, hogy a magyar kultúrát, a nyelvet, a népszokásokat megőrizzék, s továbbadják a kint élő honfitársaknak.
Angliától Németországon, Ausztrián, Svédországon, Kanadán, Uruguayon át az Amerikai Egyesült Államokig, illetve Lengyelországban szórványban élő, magyar nyelvet tanító pedagógusok vettek részt a Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar pedagógiai tanszékének egyhetes módszertani továbbképzésén Győrben. A résztvevők – saját megfogalmazásuk szerint – változatos irodalmi, pedagógiai, zenei, erkölcsi témákban kiválóan felkészült előadókat hallgattak.
A tanszék vezetője, Kovátsné dr. Németh Mária a Kisalföld érdeklődésére elmondta:
– A továbbképzés célja, hogy a nyugati országokban a magyar tanítását vasárnapi, hétvégi iskolákban tanító kollégák módszertani kultúráját megerősítsük, gazdagítsuk. Sajátos feladataik hatékony megvalósítását segítjük azzal is, hogy a hazai és a globális kihívásokra megoldásokkal, jó gyakorlatokkal ismertetjük meg őket.
A tanszékvezető hozzátette, a résztvevőknek fontos, hogy hogyan történik az oktatás idehaza, s identitásukat úgy őrzik meg, ha tisztában vannak vele, mi történik

hazánkban.
– Egyesületekbe tömörülnek, rendezvényeket szerveznek, s közben folyik a magyar nyelv oktatása. Több helyen – például Münchenben – már iskolarendszerben végzik az oktatást. A pedagógus gyerekenként napi fél órát kap arra, hogy a magyar nyelvet taníthassa – magyarázta Kovátsné dr. Németh Mária, s elmondta még:
– Kanadában az akadémián bevezetik a magyar nyelv oktatását, ahová Győrből is hívnak kollégát, hogy előadást tartson. A szervezésben, kiépítésben mi is segítünk.
A továbbképzés résztvevői többek között olyan előadásokat hallgathattak, mint „A magyar nyelv régi és új szavai: a fekvőrendőrtől a zöldhullámig” vagy „A népi gyerekjátékok szerepe a tanulásban”.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Barkócziné Juditnak élvezet a főzés

A férjétől tanult meg főzni a vásárhelyi Barkóczi Jánosné, aki szakácstudományát azóta is… Tovább olvasom