Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

A magyar nép szabadságvágyát állította középpontba Bush

Az 1956-os magyar forradalom, majd 1989, a magyar szabadság kivívása az iraki és a világ valamennyi, szabadságra vágyó népe számára ihletet és reményt ad - jelentette ki az amerikai elnök csütörtökön Budapesten, a Citadellán mondott beszédében.
George W. Bush beszéde kezdetén köszönetet mondott a szívélyes fogadtatásért az államfőnek, a miniszterelnöknek, valamint a magyar népnek, amely - mint mondta - "szívében képviseli a szabadság diadalát".

George Bush magyarul - "Jó napot kívánok! - köszöntette hallgatóságát, beszéde végén pedig Petőfi Sándor Nemzeti dal című verséből idézett.

Az amerikai elnök méltatta az 1956-os forradalmat, a magyar nép hősies küzdelmét. Mint mondta, Amerika nagyra becsüli a magyar nép kitartását, üdvözli fejlődését és nagyra értékeli vele való szövetségét. Úgy fogalmazott, 1956-ban a magyar nép idegen hatalom uralma alatt nyögött, s a magyarok változást követeltek. A szovjet hatalom összezúzta a magyar felkelést, de nem törték meg a magyar nép vágyát a szabadságra. Hozzátette, 1956-ban sok magyar menekült az Egyesült Államokba, amely megnyitotta kapuit. 56 ihletet ad mindenkinek, akik szeretik a szabadságot - hangsúlyozta az elnök.

Beszédében kiemelte, Magyarország továbbra is előrehalad, visszanyerte függetlenségét. Értékelt tagja a NATO-nak és az EU-nak - mondta Bush, aki nagyra becsüli ezt a kitartást. Az iraki is az afganisztáni szerepvállalás kapcsán az amerikai elnök megjegyezte, a magyarok két fiatal demokráciát támogatnak. Úgy fogalmazott, ihletet kapnak a magyarok példájából.

Továbbra is segítünk Iraknak abban, hogy elfoglalhassa jogos helyét az Egyesült Államok és Magyarország mellett, mint a szabadság részese - fogalmazott George W. Bush.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újraéledt a futballélet a Kühne-pályán

Öt évvel azután, hogy megszűnt a Mofém–Kühne labdarúgócsapata, most Mosonmagyaróvári Ifjúsági… Tovább olvasom