Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

A magyar kultúra ünnepe

A Himnusz megírását Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be. Ennek emlékére 1989 óta ezt a napot a magyar kultúra napjaként ünnepeljük. Ilyenkor sokan sokféle módon mutatják meg, adják át a magyar kulturális és művészeti élet értékeit. Ekkor az alkotókat és a kultúraközvetítőket is ünnepeljük.
A Himnusz megírását Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be. Ennek emlékére 1989 óta ezt a napot a magyar kultúra napjaként ünnepeljük. Ilyenkor sokan sokféle módon mutatják meg, adják át a magyar kulturális és művészeti élet értékeit. Ekkor az alkotókat és a kultúraközvetítőket is ünnepeljük. A szegedi rendezvénysorozat csúcspontján, a Szegedi Nemzeti Színházban tegnap rendezett ünnepségen adták át a Szeged Kultúrájáért díjat, az aranygyűrűt három kultúraközvetítőnek. Ebből az alkalomból Csizmaziáné Lipták Máriától, Kiss Ernőtől és Tajti Gabriellától azt kérdezte Újszászi Ilona, lapunk főmunkatársa: Kölcsey Himnusz című versének mely sorait érezi a legközelebb magához? Mi a kultúra szerepe az ember életében? Mi a népművelő (kultúraközvetítő) küldetése?

Az erdészházban fölnevelkedett Tajti Gabriella szerint csak a természet összetettségéhez és hatalmához hasonlítható a kultúra sokszínűsége és ereje. Fotó: Frank Yvette
A kulturális menedzser


 – A Himnusz az ellentétek verse – jelenti ki Tajti Gabriella. – Hozzám közelebb áll az a gondolat, hogy az aranykornak nincs vége, de legalábbis bármikor újrakezdődhet. Mivel a versben ezt a reménykedő hozzáállást egy gyönyörű honfoglaláskép mutatja, én ezt választottam, azzal a felkiáltással, hogy nem az a lényeg, hogy bajok érnek bennünket, hanem az, hogyan viselkedünk, amikor bekövetkeznek: „S merre zúgnak habjai / Tiszának, Dunának, / Árpád hős magzatjai / Felvirágozának."
Szeretném, ha újra szokás lenne eljárni a kortárs művészeti produkciókra, hogy a tárlat-, színház- és koncertlátogatás a felnövekvő és felnőtt értelmiség mindennapjainak természetes igénye és része legyen! A kultúra minden értelmében minőséget jelent. Szerepe, hogy hozzájáruljon az ember saját stílusa, attitűdje, világszemlélete kialakításában.

– Én már művelődésszervezőként és kulturális menedzserként kaptam diplomát, de teljesen mindegy, hogyan hívjuk, népművelő vagy kulturális szervező, az azonos feladat a fontos. A feladat pedig annyi, hogy a kultúra erejével, segítségével, a lehetőségek és a színvonal biztosításával kisebb és nagyobb közösségeket teremtsünk. A mi tevékenységünk nemcsak egy szakma, hanem teljes életforma. A szó hétköznapi értelmében: szolgálat. Talán ezért nincs küldetéstudatom – fogalmaz Tajti Gabriella, aki 1999 óta vezetője az SZTE Kulturális Irodának. Létrehozta az Őszi Kulturális Fesztivált. Azt vallotta és vallja, hogy a kultúra az a nyelv, amelyen az egyetem és a város legközvetlenebb módon értheti meg egymást.

Lipták Mária a Csizmazia Alapítvány kuratóriumának titkára is. Fotó: Gyenes Kálmán

Örök érvényű és változó 

– A felmérések szerint mi, magyarok hajlamosak vagyunk sorsunkat inkább „balsorsként" emlegetni. Férjem, Csizmazia György személyes példája, a mellette töltött évek tanítottak meg annak fontosságára és követésére, amit Kölcsey Himnuszában így fogalmaz meg: „Nyújts feléje védő kart"– mondja Lipták Mária, a szegedi Móra Ferenc Múzeum munkatársa, a néptánc szerelmese, aki a JATE magyar–orosz és az ELTE népművelés szakán szerzett diplomát, s – többek között – a múzeumi matinék és raktárlátogatások megszervezésével járult hozzá a múlt értékeinek megismertetéséhez.

– A kultúra fogalmának számtalan megközelítését ismerem. Hozzám az a meghatározás áll a legközelebb, amely a kultúrát tágan értelmezi. Világunkat (anyagi, szellemi), mely emberi életünk minőségét adja, elődeink alkották és alakították. Ebben kell megtalálnunk a helyünket, s ezt fejlesztjük tovább. Fontos számomra, hogy mit adunk majd át a következő generációnak (például a 'magas kultúrából', erkölcsi normáinkból, vagy akár közlekedési kultúránkból), mert hisz ez a mi felelősségünk.

– Az információk tengerében a XXI. század embere egyre nehezebben igazodik el. Ez vonatkozik a tudományos-technikai fejlődés óriáscsizmás lépéseire éppúgy, mint a művészetek világára. A kultúraközvetítő küldetése – ha van ilyen –, hogy segítse az embereket eligazodni az élet kis és nagy dolgaiban, a művészetek, a tudomány példáival és megértésével, az ezekben jártas emberek segítségével.

Szegeden született és a szegediekért dolgozik Kiss Ernő. Fotó: Gyenes Kálmán
A sokoldalú népművelő szakmái

Kiss Ernő zenész is: hegedül, de játszik zongorán, citerán, különböző kórusokban énekelt, miközben komponál is. A szegedi tanárképző főiskolán népművelés–ének-zene szakon, majd az ELTE népművelés szakán diplomázott. 1979 óta a (az akkor November 7., 1989 óta) Bálint Sándor Művelődési Ház vezetője. Az elmúlt 27 évben rengeteg kiállítást, irodalmi estet, hangversenyt, egyéb rendezvényt szervezett, jó néhány állandó közösséget alakított.

– Önmagáért beszél az a három sor, amit kiemelnék magamnak Kölcsey Himnuszából: „...Nyújts feléje védő kart..." „...Balsors akit régen tép, / Hozz rá víg esztendőt..."

– A kultúra az emberi lét legbensőbb lényege. Nekem: az életem értelme; a kultúrában való lét azonos az életemmel; az életem legfőbb célja pedig semmi más, mint annak fölismertetése az emberekkel, hogy a kultúra létük legbensőbb lényege és életük értelme...

– A népművelő egészen más, mert több, mint kultúraközvetítő, vagy művelődésszervező. Hogy mennyivel több, azt kiváló névrokonom és néhai legkiválóbb kollégám, Kiss István élete és munkássága példázta, aki egy önfelmérésekor megállapította: akkor 20 éves pályáján 80(!) szakmát kellett gyakorolnia, hogy népművelői munkáját kiteljesíthesse.

Így gondolom én is küldetésünket: a „Mindenféle Felsőbb" Hatalmak által ránk bízott emberek létminőségének minél magasabbra emelése a mi munkánk; ezért kell közösségeket, kiállításokat, műsorokat szerveznünk, verset mondanunk, szépet, igazat és jót kínálnunk, sok szeretetet adnunk – és még további 72 szakmában helytállnunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szavazatok újraszámlálásáról

Az országgyűlési választásokra már jogszabály rögzíti a szavazatok újraszámlálását. Tovább olvasom