Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

A Magyar Közút mintegy 37 milliárd forintot tervez útfenntartásra költeni 2011-ben

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az alap útüzemeltetési és fenntartási munkáira összesen bruttó 37 milliárd forintot tervez elkölteni 2011-ben.


A tervekben szerepelnek mellékút felújítások, kis- és nagyfelületű burkolatjavítások, hídfelújítások és forgalomtechnikai beruházások.

Kátyúzás: A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a több mint 30 ezer kilométeres állami közúthálózat üzemeltetési és fenntartási feladatait látja el. Az elöregedett és rossz állapotú utakon gyakorlatilag folyamatos a kátyúzási igény, a 2010-es 7,5 milliárd forint után 2011-ben mintegy 9,4 milliárd forintot tervez elkölteni a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az ilyen típusú tevékenységére.

Nagyfelületű burkolatjavítás: Útpénztári forrásokból folytatódik a nagyfelületű burkolatjavítási program is, külső kivitelezők bevonásával. A 2011. évi teljes program kerete mintegy 14 milliárd forint, és ebből a 2011 tavaszán megvalósuló első ütemben több mint 10 milliárd forint áll rendelkezésünkre, így több mint másfél millió négyzetméternyi javítás végezhető el, amely közel 450 kilométernyi utat érinthet. A közbeszerzési felhívás nyertes vállalkozóival a napokban kötjük meg a szerződéseket. A munkálatok ütemezetten még április hónapban megkezdődnek.

A rendkívüli időjárás okozta burkolatkárok helyreállítása: Folyamatban vannak a helyreállítási munkák tervezései 160 millió forint ráfordítással, amelyek kivitelezési munkái a források rendelkezésre állása esetén még 2011-ben megtörténhetnek. 2010-ben a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a heves esőzések és árvizek kapcsán megrongálódott útszakaszoknál a közbeszerzést és tervezést nem igénylő helyreállítási és javítási munkálatokat több száz helyen elvégezte, mintegy bruttó 1 milliárd forint értékben.

Hídfelújítás: Szintén útpénztári forrásokból 68 híd felújítási munkálatai valósulhatnak meg 1,8 milliárd forint értékben. A munkák kivitelezése 2011 március végén kezdődött és a tervek szerint 2011 május végén fejeződik be. Év végéig várhatóan további 700 millió forint jut további javításokra.

Forgalomtechnika: Az útfelújítási munkákon kívül a forgalombiztonságot javító forgalomtechnikai beavatkozásokat is tervez 2011-ben a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az ország egész területén. A beavatkozások értéke összességében elérheti az 1 milliárd forintot. A Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ pályázata alapján az önkormányzatok kezdeményezésére a Magyar Közút szakmai közreműködésével csomóponti beavatkozásokra, forgalombiztonsági munkákra, gyalogátkelőhely építésére, jelzőlámpa telepítésre, buszöböl építésre, csúszásgátló útburkolat alkalmazására is sor fog kerülni. Folytatódik a cég burkolatjel festési programja is, mintegy 620 ezer négyzetméternyi felületen végeznek munkákat a nyertes kivitelezők.

Európai uniós források felhasználásával a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az idén 170 kilométernyi mellékút felújítását tervezi 10 milliárd forint értékben. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium eddigi jóváhagyásai alapján megkezdi további 900 kilométer mellékút felújításának tervezését a 2013-ig kifutó program keretében mintegy 52 milliárd forint értékben. A programban szereplő felújítási projektek előkészítő munkáit már elvégezte társaságunk.

Olvasóink írták

 • 4. Olajos 2011. április 19. 17:11
  „Hi-hi! Ennyi pénz elég is lenne a megye útjainak renbetételéhez...”
 • 3. bojtár 2011. április 19. 15:34
  „És ezt kiadják az alvállakozókank és kezdődik megint a pénznyelés és a minősíthetetlen utak.”
 • 2. verembele 2011. április 19. 15:32
  „Tisztelettel: Megint összefutottunk.
  Ja. Itt is ismételjünk, Kolléga Úr.
  Üdv.”
 • 1. Madarász 2011. április 19. 15:25
  „Az utakat egyszer kéne rendesen megcsinálni! A csanaki Győri úti kereszteződést talán két éve csinálták meg, már töredezik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

TV: élőben II. János Pál pápa boldoggá avatása

A rádió- és televíziócsatornák egymással összehangoltan közvetítenek. Tovább olvasom